Після років роботи історія про незламність духу, боротьбу за свободу, нестримне кохання та справедливість виходить у широкий кінотеатральний прокат до Дня Незалежності — знакову дату для кожного українця. 24 серпня в кінотеатрах України презентують пригодницько-історичний екшн “Довбуш”.

Сучасне прочитання одного з найколоритніших історичних постатей повертає нас у ХVIII століття, коли українська нація вкотре зазнає утисків й опиняється під владою Московської держави та Речі Посполитої. Саме тоді на Покутті починає діяти загін опришків під керівництвом Олекси Довбуша, який протидіяв жадібним та жорстоким панам і захищав знедолених українців. Карпатський лицар пропагував істинно українські цінності майже три сторіччя тому.

Картина відтворює унікальну атмосферу XVIII століття, у якому жив та боровся Олекса Довбуш. Майстерне відтворення дійсності стало можливим не лише завдяки фольклорним експедиціям у Карпатах, а й консультаціям істориків, етнографів, працівників музеїв України, священників, експертів з геральдики, експертів з історії зброї, реконструкторів історичних битв.

Команда проєкту відроджувала ремесла та реставрувала унікальні техніки бою, вивчала музичну, матеріальну і нематеріальну культуру часу, в якому розгортаються події фільму. Зніманню картини передувало ретельне вивчення «доби Довбуша» з польських та українських архівних документів, численних літературних джерел, історичних монографій.

Фільм створено кінокомпанією Pronto Film за підтримки Державного агентства України з питань кіно. Кінотеатральною дистрибуцією фільму на території України займаються компанії Kinomania Film Distribution і FILM.UA Distribution.