Співробітники Служби безпеки України зібрали беззаперечні докази добровільної співпраці з ворогом двох «посадовців» на тимчасово окупованих територіях на сході України.

Про це інформують в Управлінні СБУ в Черкаській області, передає ChesnoNews.

Зокрема, від початку повномасштабного вторгнення рф активно співпрацює з окупантами колишній головний архітектор Бахмуту. Нині він очолює посаду начальника департаменту у так званому «міністерстві будівництва та житлово-комунального господарства днр».

Колаборант керує погодженням проектів будівництва за кошти окупантів. Зокрема, розробляє «генеральний план розвитку» Маріуполя, зруйнованого загарбниками в 2022 році. Крім цього, зрадник наживається на людях, будівлі яких були знищенні обстрілами російських військових, зловживаючи з кредитуванням житла та видачею дозволів на забудову території так званої «днр».

Ще одна колаборантка зробила кар’єру саме під час окупації території Луганщини. Загарбники запропонували їй обійняти посаду начальника «троїцького районного управління юстиції міністерства юстиції лнр». Жінка добровільно пішла на співпрацю та запевнила окупантів, що готова сумлінно виконувати поставлені завдання. Крім того, вона займалась підбором кадрів для розширення складу підрозділів окупаційної влади.

На підставі зібраних доказів слідчими СБУ обом «чиновникам» оголошено про підозри за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) та за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Наразі колаборантів оголошено у розшук.

СБУ нагадує про невідворотність покарання і кожен, хто перейшов на бік ворога, неодмінно відповідатиме перед законом.

Заходи з викриття колаборантів проводили співробітники СБУ в Черкаській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.