Перед стартом навчального року у Черкасах перевіряють готовність шкільних укриттів до прийому дітей під час повітряних тривог. Сховище в одній з черкаських гімназій проінспектував міський голова Анатолій Бондаренко разом із профільною заступницею Анастасією Чубіною.

Про це інформує пресслужба ЧМР, передає ChesnoNews.

Готовність приміщення керівникам та представникам місцевих медіа продемонструвала директорка навчального закладу Ірина Топчій. Під час повітряних тривог школярі тут зможуть продовжувати заняття. Тут облаштували вентиляцію з протирадіаційним фільтром, змонтували освітлення, систему для очищення води, облаштували вбиральні, встановили меблі. Укриття готове до роботи навіть під час аварійних відключень світла. «Наша школа велика, тут навчаються 1750 учнів. Проте завдяки наявності укриття ми маємо змогу проводити навчання із 1 вересня у повністю очному форматі, хоча й у дві зміни», – поділилася керівниця гімназії.

За подібним принципом у Черкасах облаштовують укриття і в решті шкіл, зазначає міський голова Анатолій Бондаренко.

«Зараз тривають ремонти в 19 загальноосвітніх навчальних закладах. На це із бюджету міста спрямували понад 61 млн грн. Економити на створенні безпечного простору для наших учнів ми не будемо. Ставимо за мету завершити всі роботи з упорядкування сховищ максимум за місяць. Щоб якомога більше дітей навчалися за партами, школи додатково використовуватимуть ще 24 укриття інших установ і організацій, які знаходяться поруч. Робимо усе можливе для безпеки школярів та дітей у садочках під час повітряних тривог», – говорить Анатолій Бондаренко.

Що стосується дитячих садочків, то у всіх 53-х закладах наразі є власні укриття. У цьому році передбачено виконання капітального ремонту з облаштування укриттів в 14 закладах дошкільної освіти на суму понад 18 млн грн. Наразі ці роботи виконуються.

Заступниця міського голови, кураторка освітньої галузи Анастасія Чубіна поінформувала, у якому форматі працюватимуть школи із 1 вересня. «Заклади загальної середньої освіти самостійно, враховуючи наявність та місткість укриттів, кількість учнів в закладі, думку батьків, самостійно визначали форму організації освітнього процесу у цьому навчальному році. Усього 11 шкіл працюватимуть в очному форматі, 23 – у змішаному, 1 – дистанційно. За парти загалом сядуть понад 28 тисяч школярів», – розповіла Анастасія Чубіна.