Вересень 2023 продовжує радувати надмірною кількістю сонця та комфортним теплом. Середньодобові температури 16-19º, що на 2-5º вище кліматичної норми і повернули нас у кінець літа.

Про погоду на Черкащині розповів начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань, передає ChesnoNews.

В атмосфері складається цікава ситуація: класичний скандинавський антициклон, при переміщенні на схід, втрачатиме свої холодні характеристики та стане більш схожим на антициклон Азійського погодження з іншою температурною історією. Отже, тривалий час на синоптичних картах домінуватиме гігантська імперія високого атмосферного тиску з вітрами південно-східної складової, які інтенсивно закачуватимуть добре розігріте повітря із середньоазіатських пустель. Температура вночі 9-14°, вдень 22-27°.

Згідно з метеостатистикою, такого роду вторгнення субтропічного тепла в ці дні вересня трапляються часто, 1 раз на 6 років. Проте, рекордні 30 градусів залишаються за 2017 роком.

Щодо дощів, то сухе повітря та зростання атмосферного тиску перешкоджатимуть розвитку дощових хмар та зведуть до мінімуму їх ймовірність.

23 вересня – День осіннього рівнодення, тривалість дня дорівнює тривалості ночі – починається астрономічна осінь. Світловий день почне поступово скорочуватися, доки не досягне свого мінімуму 22 грудня. І почнеться зворотний процес – сонце світитиме все довше, і в 20-х числах березня все знову зрівняється – цього разу вже в День весняного рівнодення.