Міжнародна група зоологів та спеціалістів з паразитичних хробаків ідентифікувала дивну морську істоту, зняту підводним фотографом у 2018 році біля узбережжя Окінави. У рамках свого проекту, про який повідомляється в журналі з відкритим доступом Current Biology, група отримала та вивчила зразок морської істоти.

Незабаром після того, як фотограф Ре Мінемізу зробив знімки істоти, він розмістив їх в Інтернеті, питаючи, чи хтось знає, що це таке. Ніхто з його послідовників не бачив нічого подібного раніше. Заінтригований, Мінемізу повернувся туди, де він бачив цю істоту, і знайшов її чи інше подібне до нього. Він упіймав істоту розміром з сонечко і зберігав її доти, доки вона не привернула увагу дослідницької групи. Мінемізу відправив їм зразок і став чекати на результати розслідування.

Дослідницька група виявила, що насправді це були дві істоти, які міцно трималися одна за одну. Обидва були типами церкарій — личинок паразитичних хробаків. Дослідники назвали один тип «моряками», а інший — «пасажирами» через ролі, які вони грали, коли були пов’язані один з одним.

Пасажири були набагато меншими за матросів, і вони міцно трималися один за одного, утворюючи півсферу з плоскою вершиною. Вони стиснулися разом, спрямувавши голови всередину сфери, залишивши хвости відкритими та утворивши зовнішню частину півкулі. Матроси вчепилися в пасажирів своїми хвостами і витягли їх тіла у воду, нагадуючи придатки сфери.

Подальше вивчення групи двох істот показало, що моряки використовували свої тіла як придатки, розмахуючи ними, як віями на парамеціях. І, як і вії, моряки рухали тілами в унісон, щоб переміщати об’єднану масу у воді.

Дослідники виявили, що таке плавання зазвичай ініціював лише один член групи — його дії копіювалися оточуючими, доки всі не почали махати руками, штовхаючи агрегат через воду. При цьому колективізована група могла здійснювати різкі рухи, перестрибуючи з точки на крапку, а рухатися стійко. Дослідники припускають, що ці дві істоти сформували колоніальний організм, який відповідає потребам обох груп.