Граматичні помилки впливають на фізіологічні реакції людини. Такі висновки зробили професори Бірмінгемського університету. Дослідження провели фахівець з когнітивної лінгвістики та мовного пізнання Дагмар Дів’як і професор психології мови і вивчення мови Петар Мілін.

“Порушення граматики в мовленні та на письмі можуть спричиняти фізичний стрес у людей. Цей висновок відкриває нову грань у розумінні взаємозв’язку між мовними навичками та фізіологічними реакціями”, – йдеться у дописі.

Науковці виявили безпосередній зв’язок між некоректною граматикою та фізіологічними показниками учасників дослідження, виміряними за допомогою варіабельності швидкості серцевого ритму (ВСР).

ВСР вимірює інтервали між послідовними серцевими ударами і зазвичай варіюється у розслаблених людей. Однак науковці виявили, що порушення граматики спричиняють статистично значуще зниження ВСР, що свідчить про стресовий стан у випробовуваних. При цьому рівень стресу корелював із кількістю граматичних помилок, які людина чула.

“Ми знаємо, як фізіологічні реакції пов’язані з іншими аспектами, такими як електроенцефалограма та візуалізація мозку. Знання про рідну мову часто неусвідомлені, і ми не повинні вчитися мови, як ми робимо з іноземними мовами. Проте, оцінка лінгвістичних навичок важлива для розуміння когнітивних функцій і здоров’я мозку. Це дослідження надає новий спосіб вивчення недоступних і неявних лінгвістичних здібностей, особливо у людей, які не можуть усно висловити свою думку, таких як діти або літні люди, – сказала професор Дів’як.

Автори впевнені, це дослідження дає змогу глибше зрозуміти, як наші фізіологічні реакції пов’язані з мовними навичками, і може бути важливим для діагностики та лікування різних когнітивних і мовних розладів.