Служба безпеки викрила злочинну діяльність ще двох колаборантів, які пішли на співпрацю з рф та сприяють утвердженню окупаційної влади на тимчасово окупованих територіях України.

Про це інформують в Управлінні СБУ в Черкаській області, передає ChesnoNews.

Встановлено, що фігурантом є 36-річний білорус, який проживає в Херсонській області. Після захоплення регіону він підтримав російських загарбників і добровільно вступив до складу силового блоку окупаційної влади. Перебуваючи у лавах так званої «патрульно-постової служби поліції МВС Чаплинського муніципального округу», він брав участь у проведенні фільтраційних заходів щодо місцевих мешканців. Крім цього, він інформував військових рф про місця проживання та перебування учасників АТО/ООС на території Каховського району. Також закликав місцевих жителів до співпраці з окупаційною владою і надавав допомогу у проведенні примусової «паспортизації» рф.

Ще однією ворожою поплічницею виявилась жителька Троїцького на Луганщині. Під час окупації селища вона погодилась очолити так званий «сектор архітектури та містобудування» окупаційної адміністрацій. На цій «посаді» вона особисто брала участь у створенні генерального плану муніципального утворення.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили обом фігурантам про підозри за ч. 5 та ч. 7 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) та ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

Наразі вони переховуються на тимчасово окупованій території України від правосуддя.
Зловмисникам загрожує до 15 років тюрми з конфіскацією майна.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Черкаській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.