На календарі так звана глибока осінь. У цей період, зазвичай, температурний фон стає нижчим +5°, що знаменує початок засинання у природі, закінчення вегетації озимини. Однак, цьогорічний листопад поки що «працює» за температурним режимом вересня з середньодобовою температурою 13-15º, що вище кліматичної норми на 8-10º.

Про погоду на Черкащині в найближчі дні розповів начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань, передає ChesnoNews.

Атлантика, що дихає аномальним теплом, продовжуватиме естафету екстремально високих температур. Вже завтра, 3 листопада, Черкащина стане на шлях наступного сплеску тепла, який забезпечить посилений південний вітер. Опадів не чекаємо, денна температура підвищиться до 12-17º.

У вихідні із проходженням атмосферних фронтів з південного заходу, буде не тільки вітряно, але і дуже тепло. Пройдуть дощі різної інтенсивності. Температура вночі 8-13º, вдень 14-19º.

За попередніми модельними оцінками, практично вся перша половина листопада обіцяє бути теплою та вологою. Щоправда, створювати позитивну аномалію температури буде не сонячна енергія, а міцна адвекція теплого і вологого повітря із Атлантики. Це означає, що небо буде хмарним, вітер-помірним, і при цьому температурний фон перевищуватиме норму у 2-3 рази.

Запорукою успіху виявиться західно-східний синоптичний процес, з яким по середнім широтам будуть рухатися фронтальні «хвильові» циклони. Вони зволожуватимуть погоду щоденними різноманітними дощами. Але, незважаючи на такий «циклонічний пресинг», час від часу на небі з’являтимуться «сонячні вікна». Тобто, погода буде реально нестійкою, однак температура залишиться стійко високою, без натяків на хоча б слабкі морози.