2023-й назавжди увійде в історію черкаського футболу як рік дебюту команди з Черкащини в еліті українського футболу – Українській Прем’єр-лізі. Золотими літерами на історичних футбольних шпальтах написав своє ім’я «ФК ЛНЗ Черкаси».

Традиційно, як і перед кожним дебютантом, перед командою в дебютному сезоні ставилось завдання закріпитись в УПЛ. Для вирішення цієї задачі до Черкас перебралися більше десятка нових гравців з чималим досвідом гри не тільки в Прем’єр-лізі, а і в збірних командах України.

Перший «елітний» млинець ЛНЗ виявився глевким. Поразка в першому турі на полі «Черкаси-Арени» від одеського «Чорноморця» показала, що Прем’єр-ліга для черкасців не стане «легкою прогулянкою».

Другий тур ознаменувався ще низкою історичних подій для черкаського футболу: перша перемога і перша перемога з великим рахунком (3:0 в гостях над «Минаєм»), перший «елітний» гол команди (у виконанні вихованця черкаського футболу Віталія Бойка) і перше визнання наставника команди (Олександр Ковпак) найкращим тренером туру VBET Ліги.

Та потім були дві поспіль поразки (від «Кривбаса» у гостях і «Полісся» вдома), виліт з Кубку України від першолігової «Вікторії» і … відставка головного тренера команди Олександра Ковпака.

Нового наставника шукали недовго. Та поки білоруський фахівець Олег Дулуб займався оформленням документів на роботу в Україні, на гру п’ятого туру команду вивів на поле його помічник Юрій Дудник. Чекати дива від нового наставника всього за добу після появи в команді було не варто, тож, фактично, «на старому багажі» ЛНЗ поступилося вдома і «Металісту 1925».

Новий головний тренер ЛНЗ Олег Дулуб був відомий в українському футболі своїм вмінням виводити команди «із піке», що Олег Анатолійович і продемонстрував вже в наступних матчах. Під його керівництвом команда здобула чотири перемоги (над «Рухом», «Оболонню», «Зорею» і «Чорноморцем»), п’ять матчів завершила внічию (з «Дніпром-1», «Вересом», «Олександрією», «Колосом» і «Ворсклою») і всього дві – програла («Динамо» і «Шахтарю»), і, що найголовніше, поставив гру команди, яка подобається вболівальникам. Навіть програючи грандам українського футболу, команда боролася, і до останніх секунд «шукала щастя» біля воріт суперника.

Як зазначив Олег Дулуб  в інтерв’ю «Українському футболу», «…На такому короткому відрізку навряд можна зробити щось фундаментальне. Тож, ми змінили саму атмосферу всередині команди, більше згуртували хлопців».

Осінню частину дебютного сезону в УПЛ черкаська команда завершила в десятці найсильніших, і з гарним настроєм пішла на зимову перерву.

***

Кілька цікавих цифр…

В осінній частині сезону 2023-2024 ЛНЗ провів 16 ігор: 5 перемог, 5 нічиїх, 6 поразок, 17 забитих м’ячів, 18 – пропущених.

В цих іграх командою керували три наставники: Олександр Ковпак – 4 гри, 1 перемога, три поразки, м’ячі 4:6; Юрій Дудник – 1 гра, 1 поразка, м’ячі 0:1; Олег Дулуб – 11 ігор, 4 перемоги, 5 нічиїх, 2 поразки, м’ячі 13:11.

На поле виходили 25 гравців: 16 матчів провели Сергій Шестаков і Віталій Бойко; 15 – Герман Пеньков (16 пропущених м’ячів), Денис Олійник, Максим Прядун; 14 – Петро Стасюк, Назарій Муравський, Денис Норенков, Геннадій Пасіч, Владислав Наумець; 11 – Артур Савін, Олексій Хобленко; 9 – Максим Лопирьонок, Іван Тищенко; 8 – Максим Ковальов, Олександр Насонов, Іван Калюжний; 7 – Сергій Рибалка; 6 – Євген Селін; 5 – Олег Тарасенко, Владислав Хамелюк; 4 – Назарій Нич; 1 – Кіріл Самойленко (2 пропущених м’яча), Євген Банада, Сергій Копил.

Ще три гравці потрапляли до заявки команди на матчі, але на поле не виходили: Іван Дубовий, Богдан Гаврильченко, Владислав Вівденко.

М’ячі забивали: 3 – Владислав Наумець, Максим Прядун, Сергій Шестаков; 2 – Віталій Бойко, Геннадій Пасіч; 1 – Максим Ковальов, Денис Норенков, Денис Олійник, Олексій Хобленко.

Дев’ять разів з капітанською пов’язкою виводив команду на поле Максим Лопирьонок, сім – Віталій Бойко.

***

Яким буде ЛНЗ зразка весни 2024 зараз сказати важко. Команда розпочне підготовку до другої частини сезону 8 січня. За словами Олега Дулуба в тому ж інтерв’ю «Українському футболу», команда переглядатиме велику кількість гравців, як потенційних новачків, так і тих, хто перебуває в команді на контракті і виступає в оренді в інших клубах.

Та вже можливе підсилення черкаської команди в зимове міжсезоння «обростає» чутками. Як заявив журналіст Володимир Звєров в ефірі ПРОФУТБОЛ Digital, «в УПЛ може з’явитися ще один потенційний суперклуб в плані своїх можливостей в чемпіонаті України – ЛНЗ. Клуб буде збільшувати бюджет та купувати гравців. Вже взимку ЛНЗ буде готовий платити гроші за якісних футболістів. На трансфери вже зараз є «не один мільйон бюджету». Черкащани будуть готові платити 500-600 тисяч (не гривень) за одного якісного футболіста. Зараз клуб проводить селекцію, його скаути їздили в балканські країни на перегляд гравців. При виборі потенційних новачків ЛНЗ має певні критерії: гравець повинен бути в основній обоймі своєї команди та зіграти певну кількість матчів протягом останнього часу».

Тож, зимова пауза сезону 2023-2024 для вболівальників ЛНЗ і всіх любителів футболу Черкас і області обіцяє бути цікавим…

Олег Устименко