Переваги та недоліки АІ: Сергій Токарєв поділився власними думками про майбутнє штучного інтелекту.

Поява АІ-технології призвела до багатьох змін у сучасному суспільстві, що активно обговорювалося на цьогорічному Web Summit. Це найбільша технологічна конференція, яку також відвідала українська делегація. Серед учасників був присутній співзасновник технологічної компанії Roosh Сергій Токарєв. Бізнесмен наголосив, що за 20 років роботи в tech-індустрії він навіть і не очікував на такий стрімкий розвиток штучного інтелекту. Він вважає, що ця технологія кардинально змінить світ.

Разом із розвитком ШІ багато хто обговорює й загрози, які він несе, наголошує Сергій Токарєв. Наразі світ просто не знає як встигнути налаштуватися до таких стрімких змін. Tech-фахівці, юристи, політики та звичайні громадські діячі побоюються проблем з правом власності, фейками, юридичною відповідальністю та неетичними рішеннями штучного інтелекту. Додатково є серйозні побоювання, що АІ-технологія забере робочі місця у багатьох сферах. Наприклад, в інвестиційній компанії Goldman Sachs підрахували, що завдяки ШІ можна автоматизувати до 300 мільйонів робочих місць.

«Поява страху призводить до спроб контролю. Нещодавно у Лондоні відбулася конференція  AI Safety Summit, головною темою якої було регулювання галузі ШІ. Серед гостей були одні з найвпливовіших посадовців із 28 країн, а також представники топових АІ-компаній. Учасники саміту домовилися проводити обов’язкові тестування потужних АІ-моделей, а у Великій Британії планується створити AI Safety Institute, у якому провідні фахівці будуть займатися питаннями безпеки ШІ. У США також не відстають. Президент Джо Байден вже видав наказ щодо безпеки АІ-технологій. Тепер компанії, які займатимуться розробкою ШІ, муситимуть доповідати федеральному уряду про результати тренувань та безпекових випробувань» – говорить Сергій Токарєв.

Чому не варто боятися ШІ

Бізнесмен вважає, що такі дії не допоможуть контролювати розвиток технології штучного інтелекту, оскільки обговорення ведуться на рівні АІ-гігантів і влади. Тобто такі гіганти, як OpenAI чи Meta, здатні диктувати власні умови, ігноруючи потреби невеликих стартапів.

Крім того, дискусії щодо ШІ зараз націлені на малоймовірну перспективу. Чи призведе розвиток штучного інтелекту до повстання машин і кінця цивілізації? Якщо щось подібне й можливе, то у дуже далекому майбутньому. А от реальною проблемою бізнесмен вважає, наприклад, використання діпфейків.

На жаль, передбачити всі проблеми, які можуть виникнути через АІ-індустрію, неможливо. Але ми можемо справлятися з цими викликами, як тільки но вони будуть з’являтися. Сергій Токарєв впевнений, що у цій галузі потрібно застосовувати право прецеденту. Тобто, як тільки но з’являється проблема, її одразу ж розглядають, приймають рішення та запам’ятовують прецедент.

«Мені здається, що не варто вважати штучний інтелект загрозою людству. ШІ – це лише інструмент, яким ми користуємося. А от як саме його застосовувати, вирішуватимуть люди. Тому будь-яка відповідальність лежатиме на тих, хто створює та використовує АІ-технології», – вважає Сергій Токарєв.

Співзасновник компанії Roosh додає, що Artificial Intelligence буде більше допомагати людям, аніж шкодити. Оскільки будь-які технології можна запрограмувати та передбачити. ШІ потрібно розглядати, як доповнений інтелект, а не штучний. Він не може замінити людське мислення, але здатний доповнити та підсилити його. АІ буде займатися монотонною та рутинною роботою, а людина створюватиме нові ідеї та технології.

Реальна користь від ШІ

Бізнесмен зауважив, що штучний інтелект вже зараз активно використовується та приносить користь. Наприклад, у Reface приблизно 80% коду створюється завдяки АІ-інструментам. Це ніяк не вплинуло на кількість програмістів та їхні завдання. Просто вони тепер працюють ефективніше.

Сергій Токарєв також згадав про систему розпізнавання облич ClearView AI. Зараз її активно використовують українські військові на блокпостах для ідентифікації російських воєнних злочинців.

Наразі в Україні діє ШІ-комьюніті AI HOUSE, у якому займаються розвитком галузі Artificial Intelligence. До того ж, разом із технологічною компанією Roosh спільнота організовує освітній проект AI for Ukraine. Це лекції та воркшопи для українських спеціалістів, які ведуть ШІ-експерти з різних країн.