Спеціалісти NASA успішно завершили свій перший експеримент із передачі даних за допомогою лазерного зв’язку. Це досягнення допоможе передавати набагато більші обсяги інформації між Землею, Місяцем і Марсом.

Спеціальний термінал лазерного зв’язку ILLUMA-T був доставлений на Міжнародну космічну станцію (МКС) ракетою-носієм Falcon 9 від SpaceX. Після встановлення на японському модулі МКС, інженери провели випробування, щоб переконатися в працездатності ILLUMA-T. Потім ILLUMA-T використовували для встановлення зв’язку із супутником NASA LCRD, який перебуває на високій геостаціонарній орбіті над Землею.

Системи лазерного зв’язку використовують інфрачервоне світло, а не традиційні радіохвилі для надсилання й отримання сигналів. Коротші довжини хвиль лазерів дають змогу надсилати набагато більші обсяги інформації порівняно з довшими радіохвилями.

За словами вчених із NASA, для ефективної роботи й низьких енергетичних витрат, передавач і приймач лазерного сигналу повинні бути невеликими, легкими та розташовуватися в потрібних точках один від одного. Ця технологія значно підвищує ефективність передачі даних, швидше передаючи дані на Землю, а також має важливе значення для підтримки стабільного і швидкого контакту з астронавтами на Місяці або Марсі. Ця технологія також використовуватиметься для передачі даних між супутником Землі та Червоною планетою, а також для підтримки швидкого зв’язку з місіями в глибокому космосі.