Вчені з Гарвардської медичної школи з’ясували, що навіть одна чашка кави на день допомагає схуднути. Але якщо додавати в напій вершки чи молоко, цей ефект зводиться нанівець. А звичка пити його з цукром взагалі призводить до набору ваги.

Їхнє дослідження опубліковано в журналі Clinical Nutrition, передає ChesnoNews.

Експерти зазначили, що кофеїн має термогенну дію та прискорює обмін речовин, допомагаючи спалювати більше калорій, що може зменшити індекс маси тіла (ІМТ) та жирові відкладення.

Крім того, вживання напою перед їжею спонукає менше їсти. Тому кава ефективна для зниження апетиту і зменшення почуття голоду.

У цифрах це дослідження виглядає не таке вражаюче: щоденне вживання однієї чашки кави без цукру протягом 4 років призводило до зменшення ваги на 0,12 кілограма. Напій із вершками чи молоком ніяк не впливав на масу тіла. А додавання чайної ложки цукру збільшувало показники на вагах на 0,09 кілограма. Причому що молодша людина, тим помітніше виражався зв’язок.

В іншій роботі на цю тему, опублікованій у 2020 році, також стверджується, що кава допомагає у втраті ваги. Але в ній називаються інші дози – 4 чашки.

Дослідження проводилося протягом 24 тижнів, у ході яких 126 дорослих з надмірною вагою та нечутливістю до інсуліну випивали чотири склянки плацебо-напою та таку ж кількість кави. У результаті у тих, хто пив справжній напій, спостерігалася невелика втрата жиру.