Дослідження вчених з Університету Центрального Ланкаширу (UCLan) пролило світло на початкову форму планет і стало несподіванкою для самих авторів. Виявилося, що спочатку вони формуються як сплюснуті об’єкти, а не сферичні, як вважалося раніше.

Результати дослідження, опубліковані в журналі Astronomy & Astrophysical Letters, стали вагомим аргументом для прихильників теорії пласкої Землі. Хоча вони відсилають до ранніх стадій формування планет, а чи не описують сучасну їх форму.

Тепер дослідники визнають, що протопланети (на ранній стадії історії) мають сплюснуту форму. Що показало комп’ютерне моделювання процесу формування космічних тіл. Самі астрофізики зізнаються, що відкриття їх дуже вразило.

Дослідження наголошує на двох базових теоріях формування планет. Це акреція ядра, що є поступовим накопиченням космічного пилу з утворенням більших тіл.

А друга — теорія нестабільності диска, яка свідчить, що планетні тіла формуються досить швидко завдяки розпаду протозіркових дисків, що обертаються.

Результати моделювання продемонстрували, що молоді протопланети — це не сфери, а плесні сфероїди, які ростуть в основному за рахунок матеріалу, що падає на них з полюсів.