Служба безпеки продовжує викривати колаборантів та зрадників, які співпрацюють з агресором у тимчасово захоплених регіонах України.

Про це інформують в Управлінні СБУ в Черкаській області, передає ChesnoNews.

Кіберфахівці Служби безпеки встановили керівника підконтрольного рф інтернет-провайдера із Луганська. Зловмисник співпрацює з агресором на тимчасово захопленій частині України. За даними слідства, він забезпечує безперебійним інтернет-трафіком так звану «луганську митницю», яка нині підпорядковується рф. Протягом лише минулого року він уклав низку договорів на надання доступу до мережі Інтернет. Встановлено, що компанія була заснована у листопаді 2022 року та зареєстрована на території так званої «лнр» за законодавством держави-агресора. Її власником є 61-річний уродженець Луганська. Менеджмент його компанії на тимчасово окупованій частині східного регіону регулярно сплачує до окупаційного бюджету рф «податки і збори».

Іншим зрадником виявився уродженець м. Єнакієво, що на Донеччині. Від початку повномасштабного вторгнення він вступив на службу до одного з підрозділів військової комендатури так званої «днр», яка є територіальним органом військової поліції і входить до складу зс рф. Як встановило слідство, зловмисник надавав допомогу російській федерації у проведенні підривної діяльності проти України. Зокрема, здійснював контроль за правопорядком і військовою дисципліною в окупаційних підрозділах, у взаємодії з мнс рф виконував поставленні завдання щодо цивільної оборони та забезпечував паспортний режим і охорону громадського порядку.

Наразі слідчими СБУ одному з фігурантів повідомлено про підозру за ч.1 та ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану), іншому – за ч. 4 ст. 111-1 (провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором) Кримінального кодексу Україну. Триває слідство для встановлення всіх обставин злочинів та притягнення до відповідальності осіб, які переховуються від правосуддя на тимчасово окупованій території нашої держави.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в Черкаській області за процесуального керівництва органів прокуратури.