Служба безпеки зібрала доказову базу на ще 3-х зрадників, які пішли на співпрацю з ворогом. За даними слідства, їх призначили на керівні «посади» в окупаційних органах.

Про це інформують в Управлінні СБУ в Черкаській області, передає ChesnoNews.

Так, встановлено, що від початку повномасштабного вторгнення мешканець Довжанська Луганської області співпрацює з окупантами. Його призначили директором так званого «територіального відділення державної установи – республіканський центр зайнятості «лнр»». Псевдопосадовець здійснює безпосередню допомогу в проведенні рф підривної діяльності проти України. Зокрема, він сприяє становленню незаконної влади на тимчасово окупованій території. Як керівник, здійснює організаційне і методичне керівництво центром зайнятості населення у відповідності із законами та іншими нормативно-правовими актами рф.

Інші два колаборанти, після захоплення населених пунктів на Херсонщині, прагнули співпрацювати з державою-агресором. В травні 2023 року вони, як самовисуванці, подали свої кандидатури на зайняття посад так званих «старост сіл». Після проведення псевдоголосувань та отримання бажаних посад, вони увійшли до складу окупаційної адміністрації. Так, мешканка с. Чкалове стала «старостою сіл Чкалове, Двійне, Воскресенське та Ковильне Новотроїцького муніципального округу Херсонської області». А мешканець с. Рубанівка очолив посаду так званого «старости села Рубанівка Великолепетиського муніципального округу Херсонської області».

Встановлено, що колаборанти і досі співпрацюють з ворогом, забезпечують стабільне та належне функціонування незаконно створених органів влади, чим і посилюють заходи тимчасової окупації.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили 3-м фігурантам про підозри за ч.5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) та ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу Україну. Зловмисникам загрожує до 15 років тюрми.