Дослідники з Великобританії виявили рештки найдавнішого відомого лісу на планеті, що датується приблизно 390 мільйонами років. Це відкриття підштовхує межі нашого розуміння початків рослинного життя на Землі і вказує на те, що ліси з’явилися набагато раніше, ніж вважалося раніше.

Цей первісний ліс розташований у пісковиковій формації Вісельника на південному заході Англії і складається з фосилізованих решток кладоксілопсидів – вимерлих рослин, що схожі на пальми. Вони мали довгі центральні стебла з гілками, які розходилися від центру, схожими на листя. Висота дерев коливалася від двох до чотирьох метрів. Цікаво, що ці дерева збереглися як порожні стовбури, заповнені осадом, так і у вигляді впалих і сплющених колод.

Цей ліс існував у середньому девонському періоді, коли територія, що зараз є Великобританією, входила до складу стародавнього континенту Лаврентія, розташованого біля екватора. Теплий і сухий клімат цього періоду створив ідеальні умови для розвитку такого типу рослинності.

Знахідка не тільки розширює наше розуміння еволюції рослинного світу, але й допомагає вченим краще зрозуміти зміни клімату на Землі протягом мільйонів років. Однак, попри ці вражаючі відкриття, науковці продовжують досліджувати та шукати нові докази, щоб розширити наше розуміння ранньої історії нашої планети.