Органи прокуратури Черкаської області разом з органами військового управління та нацполіції ведуть постійну роботу з викриття та притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які ігнорують конституційний обов’язок захисту Вітчизни.

Про це інформує пресслужба Черкаської обласної прокуратури, передає ChesnoNews.

Упродовж минулого року до судів області скеровано 61 обвинувальний акт за статтею 336 Кримінального кодексу України – ухилення від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період.

Цього року про підозру у вчиненні такого злочину вже повідомлено 13 чоловікам, стосовно 15 осіб матеріали провадження передані до суду.

Ефективність роботи на вказаному напрямі дає не лише статистичні результати. Так, 6 чоловіків – фігуранти таких кримінальних проваджень, змінили своє ставлення до військової служби та стали до лав Збройних Сил України на захист держави. Ще 3 осіб зробили це після скерування обвинувальних актів до суду, 1 – після подання прокурором апеляційної скарги на вирок, яким його засуджено до позбавлення волі із застосуванням іспитового строку. Окрім цього, одного чоловіка засуджено до реальної міри покарання у вигляді 3 років позбавлення волі. Наразі зазначене рішення оскаржено обвинуваченим, однак до винесення рішення апеляційним судом чоловік перебуватиме під вартою.

Досудове розслідування в кримінальних провадженнях здійснюють слідчі територіальних підрозділів ГУНП в Черкаській області.

Санкція статті 336 Кримінального кодексу України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років.