Голова Черкаської ОДА Роман Боднар учора зустрівся з АТОвцями Черкащини, щоб вислухати їх проблеми та пропозиції щодо співпраці. Наслідком зустрічі стало формування ініціативної групи, яка допоможе у напрацюванні програм, рішень і законодавчих ініціатив, пов’язаних із АТОвцями.

Про це розповідає Прочерк.

Спершу голова ОДА вислухав представників громадських організацій. Так голова всеукраїнської профспілки військовослужбовців, працівників правоохоронних органів та учасників бойових дій в Черкаській області Олесь Осмоловський зазначив, що серед проблем АТОвців можна виділити проблеми щодо проходження психологічно реабілітації.

– Багато повертаються з війни з проблемами. Вони потребують психологічної реабілітації, багато самогубств. Багато повертається і не може знайти роботу. Багато хто, на жаль, підтягує наших бійців до криміналу, використовують їх в політичних цілях, – зауважив виступаючий.

Інші питання, що озвучувалися, це оформлення землі, її обробіток, адже «якщо людина хоче сама займатися виділеною землею – це нереально». Також майже не працює система по видачі житла ветеранам.

Голові ОДА радили знайти нових заступників і щоб один з них займався питаннями АТОвців, щоб ветерани знали, до кого конкретно можна звернутися, приїхавши з районів.

Ветеран АТО зі Сміли Сергій Водяний продемонстрував товсту папку з іменами АТОвців та членів їх сімей, які досі не отримали земельні ділянки. За його словами, він, як представник смілянських АТОвців, місяцями возить купи заяв до Головного управління Держгеокадастру.

Директор департаменту соціального захисту Черкаської ОДА Руслан Чикало у ході зустрічі повідомив, що майже 10,5 тисяч ветеранів зараз на обліку в області, з них 760 мають статус інваліда війни.

– До органів соціального захисту подала заявку на психологічну реабілітацію лише 71 людина. Кожен з них самостійно вибрав санаторій, в якому проходив реабілітацію. Кошти на це виділила держава. Що стосується санаторно-курортного лікування, то на обліку перебувало 657 осіб, з них оздоровилися 246. Так, кошти на оздоровлення використовуємо не у повному обсязі, 300 тисяч гривень повертаємо назад до бюджету, оскільки органи місцевого самоврядування не використовують ці кошти для забезпечення санаторно-курортним лікуванням учасників АТО, – доповів Руслан Чикало.

Роман Боднар зауважив, якщо кошти повертаються, отже, не всі керівники громад знають про подібні програми, тож порадив чиновникам більше працювати в цьому напрямку. Також він запевнив, що після реформи Держгеокадастр втратить контролюючу функцію, тож питання виділення землі буде легше вирішити.

Насамкінець 25 учасників Ато зголосилися увійти до новоствореної ініціативної групи.