На Черкащині провели акцію «16 днів проти гендерного насильства». Цьогоріч вона проходила під гаслом «Розірви коло – зупини насильство». У межах акції в містах та районах області, об’єднаних територіальних громадах на базі загальноосвітніх, професійно-технічних ліцеїв, вищих освітніх закладів, бібліотечних установ провели «круглі столи», виховні години, лекції з елементами тренінгів, бесіди, квест-ігри, показ соціальних роликів.

Про це розповідає пресслужба Черкаської ОДА.

За інформацією Служби у справах дітей Черкаської ОДА, під час заходів презентували нові стратегії протидії насильству, інструменти формування гендерно-чутливих політик, проєкти підтримки постраждалих, особливо дітей.

Керівниця Служби Оксана Покатілова говорить, що для вихованців Черкаського та Уманського центрів соціально-психологічної реабілітації дітей – закладів соціального захисту дітей, які опинилися у складних життєвих обставина, зазнали насильства, організували низку тематичних занять: гра-подорож «Мораль, право, закон», анкетування «Насильство дітей», опитування «Що я знаю про насильство», конкурс дитячих малюнків, плакатів «Світ без насильства», «Наші долоньки проти насильства», виготовлено газети «16 днів проти насильства», акція «Червона стрічка – промовистий символ», переглянуто відео «Станція призначення – життя», «Небезпечна гра».

– Задля підвищення рівня обізнаності фахівців, напрацювання механізму взаємодії в напрямку протидії торгівлі людьми Благодійна організація «100% Життя Черкаси» провела обласний дводенний тренінг для суб’єктів соціальної роботи та територіальних підрозділів управлінь поліції, – зауважує Оксана Іванівна. – Головна його мета – забезпечення мультидисциплінарного підходу у виявленні, ідентифікації та наданні комплексної допомоги дітям, які постраждали від торгівлі людьми.

Між тим, заключним етапом акції є проведення 11 грудня в обласному центрі на базі Центру дитячої та юнацької творчості м. Черкаси тематичного заходу під гаслом «Дій Проти Насильства!». Захід організували працівники Головного управління Національної поліції у Черкаській області, Обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Служби у справах дітей обласної державної адміністрації, Управління у справах сім’ї, молоді та спорту обласної державної адміністрації, Черкаського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та Черкаського міського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Міністерства юстиції України. Долучилися до акції і студенти кафедри «Соціальна робота» Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Учасники акції мали змогу ознайомитися з тематичними локаціями, взяти участь в анкетуванні, опитуванні, оглянути малюнки вихованців Черкаського та Уманського обласних центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, отримати правову консультаційну допомога. Серед учасників акції розповсюдили тематичні буклети та брошури, повітряні кульки помаранчевого кольору під гаслом «Дій Проти Насильства», тематичні браслети.

Підходячи до локацій, діти мали змогу розфарбувати тематичні розмальовки та висловити свої мрії й побажання на кольорових паперових долоньках, серед яких:

– «За дитинство без насильства»;

– «Мрію про сім’ю без насильства»;

– «Я хочу щоб у світі не було насилля»;

– «Я за мир у сім’ї»;

– «За любов у родині, за турботу, за радість, за мир, за спокій»;

– «Не бий дитину»;

– «Щоб батьки не сварилися»;

– «Щасливі діти»;

– «Дитинство з посмішкою»;

– «Щоб тато не бив маму»;

– «Щоб батьки не випивали»;

– «Щоб люди не ображали інших».

– Мрії та побажання дітей черговий раз стверджують, що жодне насильство немає виправдання. Кожен із нас особисто повинен зробити свою добру справу для дітей, щоб вони росли щасливими і здоровими. Ми повинні зробити дитинство наших дітей гуманним, без жорстокості й насильства вдома, в школі, в установі, на вулиці. Почуймо дітей сьогодні, подивімося на світ їхніми неупередженими очима, щоб потім пишатися нашими дітьми та бути спокійними за майбутнє своєї держави, – зауважує Оксана Покатілова.

Довідково:

Щорічно в області з 25 листопада до 10 грудня включно проводять Всеукраїнську кампанію «16 днів проти насильства», яка з 1991 року підтримується міжнародною спільнотою. Тисячі громадян та сотні державних і громадських організацій з більш ніж 100 країн світу активізують свої зусилля заради об’єднуючої мети: збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства у співвітчизників, створити в конкретному регіоні соціальний простір, вільний від насильства.

Дати початку та завершення Кампанії вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок, дітей та дії щодо захисту прав людини: 25 листопада – Міжнародний день проти насильства щодо жінок, 10 грудня – Міжнародний день прав людини.