Українська влада запускає у бета-режимі мобільний додаток “Дія”, першими стануть доступні електронні водійські права й цифровий технічний паспорт на авто.

Про це повідомляє Міністерство цифрової трансформації України.

“16 грудня ми нарешті запускаємо бета-версію мобільного застосунку “Дія”! Перша версія додатку стане у нагоді водіям. Усі, хто долучаться до тестування, першими матимуть можливість завантажити у свій смартфон водійські права й техпаспорт. Подати заявку на участь у бета-тестуванні та дізнатись про деталі можна тут: https://team.diia.gov.ua/. Але радимо не зволікати: у першій хвилі тестування зможуть взяти участь лише 20 000 українців”, – йдеться у повідомлені.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров зазначає: “Ми дуже раді розповісти вам новину: сьогодні ми запускаємо першу чергу бета-тестувальників нашого додатку “Дія”, який власне є державою у смартфоні. Це наш такий перший крок.

І перші послуги, які будуть у цьому додатку, – це можливість використовувати електронні водійські посвідчення та електронний технічний паспорт – вже реально, офф-лайн, у житті за допомогою додатку.

Також буде можливість через месенджери спілкуватися з державою, задавати питання, отримувати більш сучасними засобами (відповіді).

Це – перший крок. Ми паралельно працюємо над наступними послугами – електронними документами. Використання таких документів дозволить отримати нам мільйони користувачів серед українців – і українці відчують масштабно перші етапи трансформації”.

Федоров наголосив, що додаток “Дія” розробили за кілька місяців, хоча до того не могли розробити його років двадцять. Допомогла розробити цей додаток компанія EPAM. За словами Федорова, це вперше українські компанії такого масштабу готові допомагати владі.   “Ми витратили 0 державного бюджету і скоро отримаємо на баланс за 1 гривню цей додаток”, – похвалився міністр.

Федоров наголосив: “Вже можна заходити на сайт і залишати заявку: 20 тисяч українців, які є водіями і в яких є технічний паспорт авто, зможуть уже тестувати і давати нам зворотній зв’язок… Ми протестуємо все – і зможемо на промислові масштаби вже запускати його (додаток).

На кожному документі буде QR-код – ви натискаєте на документ, він перевертається, там є QR-код. Підхід “people to people”: я зможу перевірити, чи справжнє ваше водійське посвідчення, просто навівши камеру свого телефону на ваш документ – і в своєму додатку побачу образ вашого документа. Тобто зменшується кількість фроду (шахрайства за допомогою цифрових технологій – ред.) або неякісних документів.

Поліцейські не тільки за допомогою своїх спеціальних гаджетів зможуть це перевіряти, а й за допомогою свого смартфону. Це дуже важливо на тій території, де немає, наприклад, інтернету…

Сьогодні 9,5 млн водійських посвідчень видано в Україні, але фотографії були лише у 2,5 млн водіїв, тому що 2013 року тільки створили новий реєстр. Ми з міністерством зробимо так, щоб коректних даних було до 6 млн.  Думаю, що з кожною новою послугою будуть у порядок приходити реєстри”.