Звенигородська місцева прокуратура Черкаської області звернулася до Господарського суду області з позовом в інтересах держави з вимогою скасувати накази органів Держгеокадастру та визнати недійсними укладені на їх підставі договори оренди землі, на якій розташований об’єкт культурної спадщини – пам’ятка археології – поселення трипільської культури «Глибочок», що за даними державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура» є одним з найраніше відкритих трипільських поселень в Україні.

Про це інформує пресслужба прокуратури Черкаської області.

Предметом позовних вимог прокурора у вказаній справі є земельні ділянки історико-культурного призначення в адміністративних межах Глибочківської сільської ради Тальнівського району Черкаської області загальною площею 113 га, вартість яких на цей час сягає 200 млн грн.

Прокурори з’ясували, що в 2014 році, незаконно змінивши цільове призначення вказаних земель, без погодження з Кабінетом Міністрів України та в порушення вимог Земельного кодексу України, Головне управління Держгеокадастру в Черкаській області надало їх в оренду як сільськогосподарські землі (ріллю) громадянину для ведення фермерського господарства.

На цей час відкрито провадження. Участь у справі забезпечуватиме прокуратура Черкаської області, якою буде прикладено максимум зусиль задля забезпечення відновлення порушених державних інтересів.