У четвер, 06.02.2020, відбулася пресконференція прокурора Черкаської області Олександра Вороніна, на якій він розповів журналістам про роботу органів прокуратури області за 2019 рік, зокрема про стан боротьби з корупцією в області, розслідування в резонансних кримінальних провадженнях, реформу та кадрові зміни, які відбуваються в прокуратурі, а також відповів на інші питання журналістів.

Про це розповідає пресслужба прокуратури Черкаської області.

Розпочинаючи пресконференцію, прокурор області акцентував увагу на тому, що органи прокуратури області готові до співпраці з громадськістю, двері відомства відкриті для свідомих людей, які дійсно хочуть навести лад в Черкаському регіоні.

«Основною метою є запрошення вас до співробітництва та його зміцнення, встановлення комунікації та контакту з суспільством. Ми об’єднаємо зусилля органів прокуратури Черкаської області та ЗМІ задля підвищення результативності в боротьбі з проявами беззаконня в Черкаському регіоні. Я звертаюся до Вас, як представників «четвертої влади»: тільки конструктивна, багаторівнева співпраця дасть можливість реалізувати спільні прагнення задля забезпечення конституційних прав і свобод наших громадян, подолання корупції тощо. Цими викликами сьогодення буде займатися вже оновлена прокуратура, яка відкрита до критичних зауважень, меседжем яких є зосередження на проблемних питаннях, що не мають залишитися поза її увагою», – зазначив очільник відомства.

Аналізуючи результати роботи органів прокуратури області упродовж минулого року, Олександр Воронін зауважив, що в цілому є позитивні напрацювання під час реалізації заходів, спрямованих на виконання конституційних функцій прокуратури.

Однак, окремі прояви злочинності в Черкаській області потребують невідкладної уваги правоохоронців. Так, спільні зусилля необхідно спрямувати на протидію корисливим злочинам, насамперед розбійним нападам, вимаганням, злочинам проти статевої свободи та статевої недоторканості, а також викриттю корупційних правопорушень.

В умовах сьогодення увага усієї правоохоронної системи повинна бути зосереджена на протидії, швидкому та всебічному розслідуванні, притягненні до відповідальності порушників за найтяжчі корупційні злочини та правопорушення, вчинені організованими злочинними угрупованнями (з акцентом на розкриття умисних вбивств, зокрема замовних).

Не втрачає актуальності виявлення та ефективне розслідування кримінальних правопорушень у бюджетній сфері, з питань земельних правовідносин, у сфері державної та комунальної власності, протидія злочинам у лісовій галузі.

«На підсумковій нараді, що відбулася на минулому тижні, я повідомив  прокурорам про пріоритети діяльності органів правопорядку та прокуратури у сфері кримінальної політики на 2020 рік, а також довів до них свої вимоги –  до суду мають скеровуватися обвинувальні акти як на пріоритетних напрямах, так і за фактами крадіжок, дорожньо-транспортних пригод. Законну та справедливу міру покарання мають отримувати як корупціонери, так і особи, які заподіяли шкоду життю, здоров’ю чи майну конкретної людини.

Попередив прокурорів про безкомпромісну та принципову оцінку їхньої роботи. Сподіваюся, усі зрозуміли мої вимоги та відчули той темп, у якому необхідно працювати.  Не кажу, що це просто. Але я орієнтований тільки на результат», – підкреслив керівник прокуратури.

Поінформував журналістів прокурор області також про результати розслідування в резонансних кримінальних провадженнях та повідомив, що звертає увагу й стежить за інформаціями із заначених вище тем, що періодично з’являються в ЗМІ. Запевнив журналістів, що виявлені шляхом моніторингу інформаційного простору публікації в ЗМІ, зокрема про порушення закону, скоєні злочини та інші події, які набули суспільного значення та резонансу, ніколи не залишаються поза увагою прокуратури.

Наприкінці зустрічі Олександр Воронін наголосив на важливості  об’єктивно висвітлювати результати роботи органів прокуратури, в цьому контексті висловив сподівання на співпрацю та подякував медійникам за приділений заходу час.