Нікарагуа планує відкрити в анексованому Росією Криму почесне консульство, повідомило джерело ZN.UA в Службі зовнішньої розвідки України.

Згідно з документом, який є в розпорядженні видання, “почесним консулом” мають намір зробити експредставника президента РФ в Криму Олега Белавенцева, засудженого в Україні за держзраду.

У посольстві Нікарагуа в Москві відбулася нарада з “високими представниками” анексованого Криму і представниками “Товариства дружби Росія-Нікарагуа”, на якому і представили кандидатуру Белавенцева. Зокрема, в засіданні брали участь представники окупаційної влади Криму, сам Белавенцев Олег Євгенович, віце-президент “Товариства дружби” Дмитро Малов і посол Нікарагуа Альба Асусена Торрес Мехія з помічницею Валерією Птіциною.

Згідно з документом, в Росії Белавенцева, який брав активну участь в анексії півострова, характеризують як “особистість, яка сформувала сьогоднішній Крим”. За версією Кремля, він не допомагав незаконно захоплювати частину української території, а “захищав свободу народу Криму під час конфлікту з Україною”.

У березні 2014 року Белавенцева призначили “представником президента РФ в Кримському федеральному окрузі”, який створили в день призначення. Округ включав в себе анексувати Крим і місто Севастополь. У 2016 році Белавенцев Олег Євгенович став представником президента РФ в Північно-Кавказькому федеральному окрузі, а через два роки його звільнили з посади.

В Україні Белавенцева заочно засудили за держзраду до 13 років позбавлення волі. Згідно з даними слідства, в 2014 році він діючи в змові з представниками влади РФ, організував захоплення російськими військовими і “козацькими організаціями” території Кримського півострова. Також Белавенцев Олег Євгенович намагався схилити до державної зради українських військових, які на момент початку анексії знаходилися в Криму. Відповідно Святошинський суд Києва визнав Белавенцева винним в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, а також в підбурюванні до держзраді і веденні агресивної війни проти Української держави. Також Белавенцев Олег Євгенович був серед тих російських чиновників, кому Генпрокуратура України в 2016 році повідомила про підозру в фінансуванні тероризму та порушення законів і звичаїв війни.

Крім того, після анексії Криму Белавенцев Олег Євгенович намагався здобути лояльність меджлісу кримськотатарського народу. За словами лідера Меджлісу Ахтема Чийгоза, на півострів для переговорів з кримськими татарами особисто приїжджали високопоставлені чиновники з Москви, серед яких був і Белавенцев Олег Євгенович. Чийгоз зазначив, що в обмін на прихильність Москва пропонувала Меджлісу гроші і посади в керівництві Криму.

Згідно з документом, під час наради сторони також обговорили можливі напрямки спільної роботи. Представники окупаційної влади півострова заявили, що хочуть сфокусувати основні сили на розвиток комерційних відносин з Нікарагуа, а також збільшити торговий оборот, який зараз нібито становить 20 млн доларів. Також окупанти запропонували зробити Крим пунктом експорту російської продукції. Так звані “влади” півострова збираються переправляти в Нікарагуа товари через порт російського Новосибірська. Однак найбільш придатною можливістю імпорту та експорту в Криму вважають водний шлях через Атлантичний океан. При цьому окупанти заявили, що “Крим має статус вільної економічної зони”.

Посольство Нікарагуа в Москві, крім іншого, взяло на себе зобов’язання “розробити ідеї можливих проектів і видів спільної діяльності, виходячи з того, що обговорювалося на нараді”. У свою чергу представники окупаційної влади Криму взяли на себе зобов’язання “гарантувати проведення зустрічі делегації Нікарагуа і Сергія Аксьонова (глава анексованого півострова – ред.) В рамках Інвестиційного форуму в Сочі, під час якої сторони зможуть визначити найбільш вигідні шляхи співпраці”.