Верховна Рада України під час позачергово засідання ухвалила законопроєкт, спрямований на запобігання поширенню коронавірусу в країні.

За цей документ проголосували 344 депутати.

Згідно із текстом законопроєкту, буде введене покарання за порушення правил карантину та рішень органів місцевої влади – штраф від 1000 до 2000 неоподаткованих мінімумів громадян (17-34 тисяч гривень), а для посадових осіб – від 2000 до 10000 неоподаткованих мінімумів громадян (34-170 тисяч гривень).

Також буде змінена ще одна стаття Кримінального кодексу – за порушення санітарно-гігієнічних вимог, які спричинили або могли спричинити поширення коронавірусу можна отримати штраф до 51 000 гривень або арешт до 6 місяців, або обмеження волі до 3 років, або позбавлення волі до 3 років. Якщо унаслідок цих дій померли люди – позбавлення волі від 5 до 8 років.

Законопроєкт передбачає звільнення від ПДВ ввезення з-за кордону лікарських засобів та медичного обладнання для боротьби із коронавірусом. Також їх звільнять від сплати мита.

Також у документі зазначається, що усі працівники, які на час карантину візьмуть відпустку за свій рахунок, то вона не буде врахована у загальний строк, який передбачається законодавством щодо таких відпусток на рік.

Окремо у законопроєкті йдеться і про електронні декларації – термін їх подачі буде подовжено до 1 червня 2020 року. Документ також дозволяє роботодавцям дозволити своїм працівникам працювати вдома. Кабмін зобов’язали встановити додаткові доплати медикам та окремим категоріям, які забезпечують життєдіяльність населення.