12 червня 2020 року на сесії обласної ради депутатка від ВО «Свобода» Оксана Ковбоша наголосила на недопустимості перегляду мовного законодавства.

До порядку денного за її ініціативи внесли відповідне звернення від депутатів до Президента України, Голови Верховної ради та Прем‘єр-міністра України.

«Ми обурені намірами високопосадовців руйнувати основи української державності. То Президент України заявляє про потребу «навести порядок з мовними квотами», то Голова Верховної Ради заявляє про потребу змінити Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Такі заяви руйнують єдність нації, а спроби обмежити використання української мови у публічній сфері є політичною диверсією проти України та кожного українця», – зазначає депутатка обласної ради, свободівка Оксана Ковбоша.

Депутати вимагають припинити нападки на основи української нації та державності, публічно вибачитись за вислови, які зневажають Україну та зупинити політику малоросійства та нищення української держави.

У результаті голосування Черкаська обласна рада не підтримала звернення щодо підтримки української мови.