Депутати проти узурпування комунальних підприємств, на яких «тримається» життя міста. Саме це стоїть за проектом рішення про зміну статутів комунальних підприємств, голосувати за яке пропонували депутатам на 5-й сесії Черкаської міської ради. 

– Депутати були проти того, щоб  міський департамент ЖКГ  узурпував владу, одноосібно виконуючи функції керівництва  усіх  комунальних підприємств,  оскільки самих керівників  буде позбавлено таких  повноважень, – констатував депутат Юрій Котолуп.

Саме він виступив на  сесії міської ради із заявою стосовно того, до чого призведе зміна статутів комунальних підприємств, звернув увагу депутатського корпусу на наслідок цього рішення.

– Зміни статуту позбавляють можливості керівників комунальних підприємств приймати самостійно управлінські, кадрові, фінансові рішення, –  констатує депутат Черкаської міської ради Юрій Котолуп. – Це надає можливість  департаменту ЖКГ розпоряджатися на свій розсуд коштами, які комунальні підприємства вкладали у розвиток підприємств, обладнання, модернізацію, тощо, та ускладнює роботу всіх керівників та колективів комунальних підприємств, оскільки позбавляє керівників  підприємств цілої низки повноважень.

Внесення змін до статуту комунального підприємства, які пропонує міська влада, означають переведення його у режим «ручного управління» і створення умов, коли зупиниться розвиток та почнеться занепад, що призведе до колапсу з водопостачанням, теплопостачанням, ремонтом доріг, погіршенням якості у наданні послуг, та може призвести до банкрутства  та передачі майна комунальних підприємств у приватні руки. Подібного не можна допустити».

Депутати рішення не підтримали, проголосували «проти» змін у статутах комунальних підприємств та відправили проект рішення на доопрацювання, однак уже найближчим часом міська влада знову поставить питання про розширення повноважень департаменту ЖКГ.

– Затвердження такого рішення і внесення змін до статуту комунального підприємства, які пропонує міська влада, означають переведення його у режим «ручного управління» і створення умов, несумісних із розвитком підприємства для надання містянам якісних послуг, – переконаний і директор КП «Черкасиводоканал» Сергій Овчаренко. – Місячний оборот нашого підприємства складає десятки мільйонів гривень – ці кошти ідуть на зарплату, податки, модернізацію мереж та об’єктів. І саме ці величезні суми можна витрачати на реконструкцію, а можна – на цілі,  віддалені від турботи про водопостачання міста… Проект цього рішення став для нашого підприємства неприємною несподіванкою. Оцінку йому уже дали юристи нашої галузевої профспілки, які визнали проект рішення таким, що суперечить законодавству і Конституції України.

– Частково це рішення незаконне, – погоджується керівник КПТМ «Черкаситеплокомуненерго» Павло Карась. – Зокрема, у частині, що стосується роботи трудового колективу – міська влада просто не має права вносити зміни у цей розділ. Спецодяг, спецхарчування, допомога у випадку лікування, тощо скасовувалися запропонованими змінами до статуту. Крім того, ці зміни передбачали   концентрацію функцій погодження і контролю на рівні однієї людини – керівника департаменту ЖКГ. Але доцільність такої підміни директорів комунальних підприємств однією людиною викликає сумніви. Погодження кожної деталі роботи (підряди на ремонти, тощо), які часто бувають терміновими  у роботі комунальних підприємств, викликатимуть гальмування у часі і в результаті – гальмування у роботі підприємств.

Комунальні підприємства потребують реформ – така форма управління комунальним майном давно застаріла. Але саме такі зміни, які запропонували на сесії депутатам, викликають явний сумнів.

Оксана Савіцька