12 місце серед всіх областей України посідає Черкащина за обсягами утворення відходів. Нині тут накопилось уже 1,1 млн тонн сміття. Щорічно в регіоні 0,3 млн тонн твердих побутових відходів захоронюються на полігонах і сміттєзвалищах. Попри це в області натепер немає належної інфраструктури з перероблення та утилізації сміття. І це неприпустимо, наголосив очільник Черкащини Олександр Скічко під час колегії в ОДА.

За його дорученням, профільні структури до кінця року мають допрацювати та винести на розгляд депкорпусу обласної ради проєкт Регіонального плану управління відходами в Черкаській області до 2030 року. На важливості ухвалення та упровадження цього документа в дію наголосив керівник облдержадміністрації.

– Мене як голову ОДА турбує питання поводження з відходами в області, їхня кількість зростає з кожним роком, як і сміттєзвалищ, яких натепер у  регіоні тільки офіційно обліковується 477, – відзначив Олександр Скічко. – Найбільші міські полігони для захоронення побутових відходів міст Черкаси, Сміла, Ватутіне, Умань перевантажені та потребують термінової реконструкції. Перероблення твердих побутових відходів в області немає, сміттєпереробні заводи відсутні, єдина побудована Уманська сортувальна лінія не працює, тільки у 8 % населених пунктів області  впроваджена система роздільного збору відходів. Відсутність комплексної системи поводження з відходами в області призводить до поглиблення екологічної кризи. Тож зараз маємо спільно з усіма причетними органами виконавчої влади спрацювати на те, аби не допустити «сміттєвого» колапсу на Черкащині.

Сортувати відходи та дбати про їхню належну утилізації голова облдержадміністрації закликав і територіальні громади. Зокрема, розробити схеми санітарного очищення населених пунктів, де їх немає.

– Той стан справ, який на сьогодні ми маємо в екологічній галузі, а також ефективність роботи контролюючих і виконавчих профільних структур, мене не задовольняє, – підсумував очільник області Олександр Скічко. – Ми беремо це питання на контроль. Впевнений, що найближчим часом матимемо перші позитивні результати, якщо спільно вирішуватимемо порушені питання. Але до цієї роботи однаково мають долучитися і на місцях, і в територіальних громадах.