Україна підписала угоди про основні умови закупівлі ліків для амбулаторного лікування хворих COVID-19.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, передає ChesnoNews.

Йдеться про інноваційний препарат “Паксловід” (PAXLOVID). Законтрактовано до закупівлі 300 тисяч курсів лікарського засобу. Використання цих ліків дозволяє не допустити ускладнень, госпіталізацій і смертей пацієнтів із COVID-19 з груп ризику.

“У листопаді 2021 року виробник цих ліків, компанія Pfizer, оголосила результати клінічних досліджень. При призначенні “Паксловіда” протягом трьох днів після появи симптомів COVID-19 відбувається скорочення госпіталізацій або смертельних випадків на 89% та на 85%, якщо лікування починати впродовж перших 5 днів”, – зауважив очільник міністерства.

За словами першого заступника міністра охорони здоров’я Олександра Комариди, Україна також має намір закупити таблетки від “Молнупіравір”. Їх будуть давати пацієнтам з груп ризику в перші дні захворювання.

“16 грудня Міністерство охорони здоров’я підписало угоду на закупівлю препарату “Молнупіравір”, який використовується для лікування COVID-19. “Молнупіравір” – це препарат, який блокує фермент, потрібний вірусу для відтворення генетичного коду. Це має запобігти розмноженню вірусу і знизити ризик тяжкого перебігу хвороби”, – заявив він.

За його словами, Великобританія вже зареєструвала цей препарат для лікування пацієнтів хоча б з одним фактором ризику, серед яких надмірна вага, вік 60+, цукровий діабет або хвороби серця.

“Молнупіравір” – це таблетки, тому вони не вимагають особливих умов зберігання і їх зручно приймати. Ми плануємо закупити 300 тисяч курсів “Молнупіравіру” і застосовувати їх для лікування від COVID-19 в перші дні захворювання”, – додав Комарида.