Журналісту «МУЗВАР» Юліану Новаку вдалось поспілкуватись з представниками нової української музики – черкаським квартетом SPIV BRATIV. Слава до хлопців прийшла завдяки швидкому реагуванню та перемоги українських захисників на фронті у вигляді тематичних пісень, які зараз набирають мільйони переглядів.

SPIV BRATIV – це гурт з чотирьох рідних братів, які об’єднатись та почали створювати музику ще 12 років тому. За словами музикантів, попри те, що у їхній назві закладений той самий ключовий сенс, їх все одно весь час питають, чи брати вони насправді. Поява назви виникла доволі органічно – її придумав батько хлопців у той час, коли вони мали давати свій дебютний виступ, проте неймінгу не сами.

«У нас була проба пера – виступ на Новому році, а назви не було. І наш батько запропонував назву SPIV BRATIV, написав разом та окремо цю фразу. Ми дивились та й подумали: нехай так і буде, воно якось по-простому та про нас», – зазначили музиканти.

Створення гурту відбулось за ініціативи старшого брата Дмитра, який хотів продовжувати робити творчість, проте його попередній колектив розпався. Тому він вирішив покликати молодших братів, яких почав вчити грати на інструментах. Зараз хлопці популярні своєю швидкою музичною реакцією на події сьогодення. У їхньому репертуарі можна знайти такі пісні, як «Миколаїв», «Антонівський міст», «Повітряна тривога в Криму», «масква», «Чорнобаївка» та інші. Говорять, що теми для пісень з’являлись доволі органічно, в залежності від новин.

«Цей стиль виник сам собою. Не було такого, що ми спеціально щось шукали, вирішували, що ми будемо співати. Ми побачили відгуки від людей і продовжили працювати у цьому напрямку», – підкреслили SPIV BRATIV.

Музиканти зізнались, що є пісні, над якими вони надшвидко працювали. Наприклад, «Повітряна тривога в Криму», який вже набрав понад пів мільйона переглядів. Хлопці розповіли: після новинних стрічок ввечері вже записали пісню на студії, а наступного ранку знімали відеороботу в авто. А от щодо свого хіта «масква», який вже має 3,5 млн переглядів, то SPIV BRATIV зазначили: на зйомку відео витратили усього 1,5 години, оскільки потрібно було завершити все до комендантської години.

До повномасштабного вторгнення SPIV BRATIV були учасниками 12 сезону «Голосу країни» та потрапили до команди «Другого Шансу», де тренерами були Андрій Мацола та Олександра Заріцька. Говорять, що дуже раді потраплянню саме до цієї команди, оскільки це дозволило багато часу позайматись на студії, де музиканти багато працювали з професійною командою проєкту.

Ексклюзивно в інтерв’ю «МУЗВАР» музиканти поділились, що за час існування гурту вони мали багато пропозицій продюсування, проте вони усі завершувались нічим. Тому зараз музиканти обрали формат самостійного просування власного контенту.

«У нас за ці 12 років було вже стільки продюсерів, які казали: «Пацани, завтра ми з вами їдемо у тур по Штатах». Реально було багато людей, які били з нами по руках і, в принципі, там все і закінчувалось», – розповіли хлопці.

Вокаліст та творець гурту Дмитро поділився, що попри велику кількість невдач, SPIV BRATIV не опускали руки та йшли до своєї мети. А особисто для нього стала вирішальною одна із цитат Святослава Вакарчука.

«Колись Вакарчук приїхав до нас в Черкаси. Він мав зустріч з людьми та можна було ставити будь-які питання, навіть про музику. Я вийшов, взяв мікрофон та запитав: «Як бути простому музиканту в Україні, що треба зробити, щоб досягти успіху та потрапити до шоубізнеса?». А він сказав такі слова: «Якщо ви можете не займатись музикою – то краще не займайтесь, якщо не можете – то продовжуйте йти до своєї цілі. І, можливо, у вас колись буде шанс». Певно, ці слова також якось повпливали», – поділився Дмитро.

Щодо творчого руху далі, до SPIV BRATIV розповіли, що до перемоги України над ворогом вони планують створювати саме мотиваційні пісні для народу та захисників. Проте, куди далі поверне їх творчість і як вона зміниться – хлопці поки самі не знають. Після перемоги музиканти дуже мріють відправитись у тур містами України.