Сергій Токарєв розповів про те, як виставка «Наука – це вона» подорожує Європою

«Наука – це вона» – освітній арт-проект, створений благодійною програмою STEM is FEM за підтримки ЮНІСЕФ та ООН Жінки в Україні. Його мета – розповісти про досягнення дванадцяти українських жінок-науковців та зруйнувати міф про те, що наука – це виключно чоловіче заняття.

Автором ініціативи став IT-бізнесмен та засновник компанії Roosh Сергій Токарєв. Він згадав, як створювався проект, і поділився його успіхами та планами на найближче майбутнє.

Ідея та реалізація

Більшості людей не важко назвати імена хоча б десяти чоловіків-вчених. Але як тільки справа доходить до жінок, багатьом навряд чи вдається згадати когось, крім Марії Кюрі. Сергій Токарєв та команда STEM is FEM вирішили виправити цю ситуацію за допомогою просвітницького проекту. Так виникла «Наука — це вона».

За основу взяли історії дванадцяти жінок-вчених 20-21 століть, які зробили величезний внесок у розвиток науки. До них увійшли спеціалістки з біології, хімії, фізики, генетики, інформатики, кібернетики та інших дисциплін. Саме такі героїні, на думку організаторів проекту, можуть стати чудовим прикладом для наслідування для дівчат, залучених у світ STEM.

Для розкриття задуму обрали формат портретної виставки, розповів Сергій Токарєв. Картини, що ілюструють діяльність кожної вченої, написали сучасні українські художники та художниці: Женя Полосіна, Оля Дехтярьова, Ганна Іваненко, Сергій Майдуков, Ганна Сарвіра.

До кожного портрета потрібен був незвичайний підпис, і можливість придумати його дали школяркам та студенткам вишів віком від 14 років до 21 року. Дівчата взяли участь у конкурсі, де пропонувалося написати есе про життя та роботу героїнь проекту. Члени журі обрали 12 найкращих робіт, і тепер є невід’ємною частиною експозиції «Наука — це вона».

Виставка в Україні

Перша презентація проекту відбулася 10 червня у Києві. Серед гостей були Перша Леді України Олена Зеленська та іноземні дипломати. Під час виставки провели благодійний аукціон, на якому вдалося зібрати понад 40 тисяч доларів на грант для лауреаток конкурсу есе, повідомляє Сергій Токарєв.

Художнім проектом зацікавилися звичайні школи, технікуми, бібліотеки, освітні центри. Щоб установи могли проводити презентації самостійно та у будь-який час, для них створили три сотні безкоштовних копій картин. Проте екземплярів забракло: попит виявився колосальним.

«Ми вирішили збільшити кількість заявок, на які можемо відгукнутися, щоб більше юних відвідувачів отримали можливість надихнутися виставкою», – розповідає Сергій Токарєв.

Подорож за кордон

Проект «Наука – це вона» набув такої великої популярності на батьківщині, що його поїздка за кордон стала лише питанням часу. Ініціативу підтримали посольства України у різних європейських державах, і першою країною було обрано Німеччину.

Найближчим часом експозиція відбудеться у Болгарії, Бельгії, Нідерландах, Великій Британії. У 2022 році показ пройде у штаб-квартирі ЮНЕСКО у Франції, де зберуться делегати країн-учасниць організації, а потім у Сполучених Штатах на міжнародній дискусійній панелі, присвяченій ролі жінок у науці.

Зрозуміло, виставку проводитимуть іноземними мовами. Наприклад, нещодавно було організовано міжнародний проект «Українсько-болгарська перекладацька майстерня», де над перекладом есе змогли попрацювати старшокурсниці зі Львівського та Софійського університетів.