З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну справжнім другом для Черкас стало латвійське місто Валмієра, із яким 22 липня цього року підписали угоду про встановлення побратимських відносин.

Про це інформує пресслужба ЧМР, передає ChesnoNews.

Сьогодні міський голова Анатолій Бондаренко, перший заступник Сергій Тищенко і заступниця Анастасія Чубіна провели зустріч в форматі онлайн з керівництвом Валмієри і обговорили перспективи подальшої співпраці. Участь у зустрічі також взяли представники департаменту економіки та розвитку Черкаської міської ради.

Члени виконавчого комітету подякували латвійським друзям за допомогу та підтримку, які ми від них отримуємо. Зокрема, днями з Валмієри прибув потужний дизельний генератор, який вже встановили у найбільшій школі Черкас для потреб цього навчального закладу і «Пункту незламності», який там розташований.

«Із початку повномасштабного вторгнення Валмієра та край активно допомагають Україні, приймають біженців і надсилають гуманітарні вантажі. Наразі у Валмієрі живе чимало українців, серед них півтори сотні дітей. Усі вони дуже позитивно відгукуються про дружню атмосферу підтримки, яку вони відчувають від латвійців», – зауважив Анатолій Бондаренко.

«Ми дуже вдячні латвійському народу за те, що підставили нам плече у важку хвилину. Відстоюючи усю цивілізовану Європу, ми платимо життями наших людей. Проте впевнений – ми переможемо, адже правда за нами», – підкреслив перший заступник міського голови Сергій Тищенко.

Під час відеоконференції латвійська сторона на чолі із мером міста Валмієра Янісом Байксом запевнила, що і надалі надаватиме необхідну допомогу. «Ми на вашому боці. Будемо допомагати усім, чим зможемо», – зазначив голова муніципальної ради Валмієрського краю Яніс Байкс.

Міський голова Анатолій Бондаренко повідомив, що після російських обстрілів енергетичної інфраструктури найбільш актуальною допомогою для нас є теплові гармати, генератори та інші подібні засоби для обігріву.

Також сторони домовилися про подальшу співпрацю у напрямку підтримки молоді та спорту. «Наразі триває процес підписання угоди між валмієрською школою і однією з черкаських шкіл. Також спільно заплануємо і проведемо спортивні турніри і чемпіонати», – сказала Анастасія Чубіна.

Члени виконавчого комітету висловили сподівання, що коли українці виженуть російських окупантів з нашої землі, можна буде реалізувати разом із Валмієрою багато цікавих і корисних проєктів.