Рідкісні хмари, які випромінюють яскраве, різнобарвне світло, помітили 25 січня за Полярним колом.

Про це повідомляє Spaceweather.com, передає ChesnoNews.

Нещодавно небо в Арктиці сяяло ефірним різнобарвним світлом. Але це було не Полярне сяйво, незважаючи на зовнішню схожість. Райдужне світло насправді це хмари крихітних кристалів льоду.

Хмари, відомі як полярні стратосферні хмари, утворюються тільки тоді, коли температура в нижній стратосфері досягає нижче -81 °C. Зазвичай хмари не утворюються в стратосфері, тому що вона занадто суха, але при таких низьких температурах молекули води об’єднуються в крихітні кристали льоду, а потім — в хмари. Полярні стратосферні хмари утворюються набагато вище, ніж звичайні, від 15 до 25 км над поверхнею Землі.

Саме екстремальні умови замерзання в стратосфері призвели до появи райдужних хмар за Полярним колом — в Ісландії, Норвегії та Фінляндії. Фотограф-любитель Йоніна Гудрун Оскарсдоттір зробив приголомшливий знімок яскравих хмар над вершиною гори Йокултіндур в Ісландії (подивитися можна тут).

  • Існує два типи полярних стратосферних хмар:
    I тип складається з суміші кристалів льоду і азотної кислоти, дає менш яскраві кольори;
  • II тип – з кристалів чистого льоду і відрізняються більш яскравими кольору. Ті, що недавно утворилися над за Полярним колом, належать до другого типу.