З третього березня українці можуть обміняти національне посвідчення водія в Стамбулі.

Про це інформує пресслужба РСЦ ГСЦ МВС в Черкаській області, передає ChesnoNews.

Послугу надають у мобільно-технічних комплексах ДП «Документ», що стало доступним завдяки співпраці сервісних центрів МВС та Державної міграційної служби України.

Туреччина стала четвертою країною, яка відкрила такі можливості для українців. Наразі обмін можна здійснити також у Польщі, Чехії та Словаччині.

Мобільні програмно-технічні комплекси у м. Стамбул знаходяться за адресою: Londra Asfaltı E-5 Karayolu Üzeri, Airport AVM, 34158 Bakırköy/İstanbul, Türkiye.

Із адресами усіх центрів ДП «Документ», які надають послуги, можна ознайомитись на офіційному сайті. Прийом громадян здійснюється за попереднім записом онлайн.

Для отримання послуги обміну водійського необхідно подати наступний пакет документів:

  • паспорт громадянина України із зазначеним у ньому зареєстрованим місцем проживання, а якщо паспорт у форматі ID-картки без наявних відомостей про реєстрацію місця проживання, то разом надається витяг про реєстрацію місця проживання особи;
  • довідка платника податків – «ідентифікаційний код»;
  • наявне посвідчення водія, яке підлягає обміну;
  • документ, що підтверджує зміну особистих даних (наприклад, свідоцтво про реєстрацію шлюбу тощо) у разі зміни таких даних.

Алгоритм надання послуги

Обмін посвідчень водія в ДП «Документ» у Стамбулі відбувається за стандартним алгоритмом: співробітники ДП «Документ» отримують від клієнта повний пакет документів, фотографують його та оформлюють заявку на обмін посвідчення водія, яку розглядає в Україні адміністратор сервісного центру МВС.

У разі схвалення процедури за кордоном видруковують на спеціальному бланку новий документ, а старий вилучають.

Готове посвідчення водія можна забрати у день звернення, якщо в Україні не виникли обставини непереборної сили, коли опрацювання не є можливим. Зокрема, під час повітряної тривоги через ракетну загрозу на території України опрацювання заявок не проводиться.

У разі, якщо наявне посвідчення було видано до 2013 року, додатково проводиться запит-підтвердження дійсності посвідчення за місцем видачі. Час надання послуги збільшується на час отримання відповіді на такий запит.

Законодавство України передбачає строк у 5 днів на виготовлення нового посвідчення водія.

У яких  випадках обмінюється посвідчення водія? 

  • непридатність посвідчення для подальшого користування (зіпсоване, записи не читаються тощо);
  • зміна персональних даних власника (прізвище, ім’я, по батькові);
  • після закінчення терміну дії посвідчення водія (зокрема, для посвідчень, виданих вперше на 2 роки, обмін відбувається без складання іспитів, якщо водій протягом двох років з дня видачі такого посвідчення вчинив не більше двох адміністративних правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху);
  • за бажанням власника.