Неправильно вибраний котел може належно не забезпечувати будинок чи квартиру теплом і гарячою водою у холодну пору року. Щоб не мерзнути взимку та не отримувати величезні рахунки за енергоносії, потрібно відповідально підійти до вибору типу опалення. Насамперед потрібно визначитися, який котел купити: газовий чи електричний.

Важливі передумови

Перш ніж вибирати котел, потрібно дізнатися, які варіанти підходять для вашого дому. Чи є під’єднання до газових магістралей, наскільки потужна й стабільна електронапруга — ці чинники є надзвичайно важливими. Можливо, за характеристиками вам більше сподобається електричний котел, проте електропроводка у будинку стара та не розрахована на встановлення таких приладів.

Особливості газових та електричних котлів

Якщо ви маєте змогу вибирати будь-який варіант, потрібно детально розглянути переваги та недоліки кожного, перш ніж остаточно визначитися.

Газові котли

Газові котли отримують енергію під час згоряння газоподібного палива. Можуть використовуватися для опалення великих будівель та нагрівання води у водопостачальній системі. Їх потрібно монтувати на стіні, яка виходить на вулицю.

Є кілька різновидів газових котлів:

  1. Атмосферні — котли з відкритою камерою згоряння, які монтуються виключно у приміщеннях з можливістю постійного провітрювання.
  2. Турбовані — опалювальні прилади з закритою камерою згоряння. Не викидають чадний газ у приміщення та не забирають із нього кисень.
  3. Конденсаційні — котли з максимальним ККД. У приладах конденсат, що залишається після згоряння, повертається назад у систему.

Основні переваги газових котлів:

  • економічність;
  • велика потужність;
  • зручність експлуатації.

Оскільки котел під’єднаний до газу, неправильний його монтаж чи експлуатація можуть призвести до вибухонебезпечних ситуацій.

Електричні котли

Електрокотли працюють завдяки електричному струму. Вони, як і газові, також можуть забезпечувати гаряче водопостачання. Електричні котли не потребують облаштування димаря, адже під час їхнього використання немає шкідливих викидів. Основні переваги таких котлів:

  • можливість встановлення у будь-якому приміщенні;
  • компактні розміри;
  • екологічність та безпечність використання.

Мінусом використання електрокотлів є висока вартість електроенергії.

Компанія Aqua Life пропонує газові та електричні котли від найкращих світових виробників. Менеджери допоможуть підібрати оптимальний варіант залежно від  наявного бюджету, бажаних характеристик та умов експлуатації.