У Черкасах провели Великодній фестиваль. Захід відбувся у сквері «Юність», що у центрі міста.

Про це розповідає пресслужба ЧМР, передає ChesnoNews.

Родзинкою фестивалю стала чарівна музика карильйону у виконанні єдиної дипломованої карильйоністки, кандидатки мистецтвознавства, старшої викладачки кафедри музично-сценічного мистецтва Київської академії мистецтв Ірини Рябчун. Вона приїхала з Києва і вперше виконала у нашому місті низку творів на карильйоні. Цей музичний інструмент є точно налагодженим набором дзвонів з механічним керуванням.

У виконанні Ірини Рябчун присутні могли насолодитися творами Миколи Лисенка, Олександра Кониського, Святослава Вакарчука, а також обробками відомих пісень «Пливе кача», «Чорнобривці», «Ой, чий то кінь стоїть», «Пісня про рушник», «Черемшина» та ін.

Ірина Володимирівна грає на карильйоні з 2007 року. Вона навчалася у бельгійського карильйоніста і композитора Йозефа Хаазена, згодом у Бельгійській королівській школі карильйона імені Жефа Денейна. Програми, з якими виступає Ірина Володимирівна, мають не тільки національне, а й духовне забарвлення.

Також свої музичні вітання гостям Черкаського фестивалю дарували мистецькі школи Черкас. Музиканти тішили присутніх звуками бандури, сопілки, хангу, скрипки та гітари.

Під час Черкаського Великоднього фестивалю у сквері «Юність» можна було помилуватися великими великодніми писанками, які традиційно в ці дні прикрашають центральну алею. У цьому році виставку доповнили розмальовані стріляні 100 мм гільзи, які перетворені на арт-об’єкти нашими черкаськими митцями. До розпису 37 гільз долучилися 17 навчальних закладів міста. Кожна представлена гільза унікальна, зображені на ній символи несуть світло, тепло, добро та віру в нашу Перемогу.

Черкаський міський голова Анатолій Бондаренко привітав учасників фестивалю та вручив їм дипломи. «Від імені громади міста дякую Ірині Рябчун за майстерну гру та чудове поєднання у програмі класичних композицій із сучасними. Радий був зустріти величезну кількість відвідувачів, які цього вечора прийшли у сквер «Юність» та відкрили для себе мелодійність дзвонів карильйону. Переконаний: втілювати культурні проєкти під час війни, коли ворог намагається зламати українську націю, важлива місія. Це те, чим ми демонструємо нашу міць, незламність та віру в нашу Перемогу. Щиро вдчний усім, хто долучився до створення душевної атмосфери нашого свята. Друзі, пам’ятайте, кожен музичний вечір у нашому місті можливий завдяки мужності хлопців і дівчат, які в ці хвилини звільняють Україну від нещадного ворога. Підтримуйте наших військових, любіть рідне місто й Україну, будьмо єдині. Разом ми сильніші та непереможні», – зазначив Анатолій Бондаренко.