Міжнародна група дослідників із Японії, Німеччини і Тайваню зробили перше в історії зображення чорної діри, де видно високотемпературний дископодібний потік газу, який поєднаний із викидами струменів.

Це зображення допоможе зрозуміти механізм, за допомогою якого утворюються чорні діри, передає ChesnoNews з посиланням на NHK.

У рамках дослідження учені використовували радіотелескопи у 16 локаціях по всьому світу для спостереження за галактикою Мессьє 87, що знаходиться за 55 мільйонів світлових років від Землі. Таке розташування телескопів дозволило отримати зображення, які показують, що акреційний диск чорної діри з’єднаний зі струменями плазми.

Акреційні диски та струмені існують разом із чорними дірами в центрі галактик, вважають учені. Проте, коли 4 роки тому інша група науковців зробила першу в історії фотографію темного краю чорної діри, на ній не було видно акреційних дисків та струменів.

А зараз вчені змогли зафіксувати їх за допомогою радіохвиль іншої частоти та одночасно спостерігати за більшою територією чорної діри завдяки більшій кількості телескопів.