Медики, що працюють в хоспісах Нью-Йорка, провели цікаве дослідження. Вони дізналися, що сниться постояльцям, які знаю, що їх дні полічені. Ясно, що звістка про швидку смерть – важкий удар для психіки. Не всякий зможе спробувати боротися або хоча б зберегти віру в хороше.

У Китаї є практика, коли лікарі не говорять пацієнту про його діагноз, а повідомляють про нього тільки членам сім’ї. Потім сім’я приймає рішення, чи сказати про це хворому. Як показують дослідження, у хворих, які володіють повною інформацією про свій стан, вища тривалість життя. Можливо, нове дослідження допомогло пролити світло на причини, чому так відбувається.

Лікарі запитували у пацієнтів, що їм сниться. Як з’ясувалося, приблизно за чотири місяці до смерті хворі починають бачити схожі сни. Половина опитаних говорили, що бачать, як сідають в поїзд, літак або інший транспорт. Багатьох при цьому супроводжують померлі родичі або близькі друзі. Деякі “перед поїздкою” прощалися зі своєю сім’єю і рідними місцями. Приблизно за місяць до смерті сни стають більш яскравими, барвистими і реалістичними.

При цьому померлі близькі, яких вмираючі бачать у снах, намагаються їх заспокоїти. Вони кажуть, що боятися нічого “подорож буде безпечною” і все пройде добре. Примітно, що вмираючі діти бачать інші сни. Їм найчастіше сняться незнайомі люди і різні тварини.

Як вважають фахівці, такі сни – своєрідна самопсихотерапія. Кожен образ в них допомагає людині прийняти неминуче, перестати боятися.

Смертельно хворі діти бачили інші сни. Маленькі пацієнти не бачили вихідців з того світу. Вони бачили незнайомих дорослих, домашніх тварин. На користь цього говорить і те, що більшість пацієнтів говорили про ці сни з теплотою – вони викликають у них позитивні емоції і почуття спокою.