У космосі знайдено екзопланету у формі футбольного м’яча, відому як WASP-121b. На ній є атмосфера, а її оточують металеві хмари, що складаються із заліза, корунду та титану, з яких періодично проливаються рубінові дощі.

Як розповів Stern з посиланням на дослідження вчених Массачусетського технологічного інституту (США), WASP-121b обертається навколо зірки на відстані 850 світлових років від Землі у сузір’ї Корми і вона вдвічі більша за наш Юпітер. WASP-121b здійснює оборот лише за 30 годин – трохи більше земної доби.

Планета має дивну форму, що нагадує футбольний м’яч. Як припускають вчені – через інтенсивні гравітаційні хвилі від своєї рідної зірки. Її одна сторона постійно обернута до зірки.

Отримавши перші дані про планету, астрономи дійшли висновку, що завдяки умовам на її темному боці можуть існувати хмари із заліза та корунду – мінералу, який є основою для рубінів та сапфірів.

“Наші дані показують, що темна сторона WASP-121b досить холодна, щоб там могли конденсуватися хмари з пар заліза і корунду – мінералу, що становить основу рубінів і сапфірів. Коли така хмара перетинає кордон між півкулями, виливається дощ із рідкого дорогоцінного каміння”, – розповів один із авторів статті, науковий співробітник Массачусетського технологічного інституту Томас Мікал-Еванс.

Спостерігаючи за планетою, вчені дійшли висновку, що рано чи пізно вона буде розірвана на частини через припливи, яким піддається WASP-121b з боку своєї зірки. Поки що дослідники мають намір продовжити спостереження за незвичайною планетою.