Археологи розкопали залишки 7000-річної дороги, приховані під шарами морського мулу біля південного узбережжя Хорватії.

Зроблена на затонулому неолітичному місці Соліне, ця захоплююча знахідка, можливо, колись пов’язувала стародавнє культурне поселення Хвар із тепер ізольованим островом Корчула.

Колись штучний острів, стародавнє місце Соліне виявив у 2021 році археолог Мате Паріца з Задарського університету в Хорватії, коли він аналізував супутникові зображення акваторії навколо Корчули.

Помітивши на дні океану те, що, на його думку, могло бути створене людиною, Паріка та його колега пірнули, щоб дослідити.

На глибині від 4 до 5 метрів в Адріатичному морі Середземного моря вони знайшли кам’яні стіни, які, можливо, колись були частиною стародавнього поселення. Земля, на якій він був побудований, була відділена від основного острова вузькою смугою землі.

«На щастя, ця територія, на відміну від більшості частин Середземного моря, захищена від великих хвиль, оскільки багато островів захищають узбережжя», — сказав Паріка Reuters у 2021 році. «Це, безумовно, допомогло зберегти це місце від природного знищення».

Нещодавно відкрита доісторична дорога була захищена від потужних хвиль протягом тисячоліть завдяки цим островам.

Вулиця завширшки близько 4 метрів була побудована з ретельно складених кам’яних плит. Сьогодні він покритий товстим шаром бруду, як і можна було очікувати від підводної споруди.

Дослідники вважають, що неолітична культура Хвар, яка колись населяла східну Адріатику, побудувала нині затоплене поселення Соліне та стародавній прохід, який з’єднував острови.

Завдяки радіовуглецевому аналізу збереженої деревини було встановлено, що все поселення датується приблизно 4900 роком до нашої ери.

«Люди ходили по цій [дорозі] майже 7000 років тому», — йдеться у заяві Задарського університету у Facebook про своє останнє відкриття.

Це видатне дослідження є результатом співпраці експертів з Музеїв Дубровника, Музею міста Каштела, Університету Задара, Міського музею Корчули, а також допомоги фотографів і дайверів.

Це не єдина таємниця, яку зберігає Корчула. Та ж дослідницька група виявила ще одне підводне поселення на протилежному боці острова, яке разюче схоже на Соліне та містить кілька інтригуючих артефактів кам’яного віку.

Археолог Задарського університету Ігор Борзич нещодавно помітив цікаві структури під водами затоки. Тож дослідники, які займалися зануренням на місці Соліне, вирушили на підводні дослідження, і, на свою велику радість, вони виявили майже ідентичне поселення, занурене на глибину 4-5 метрів.

“Неолітичні артефакти, такі як кремові леза, кам’яні [сокири] та фрагменти жертвоприношень, були знайдені на місці”, – додає Університет Задара.

Знахідки нових поселень, як і знахідки в Соліне та сполучній дорозі, здається, пов’язані з культурою Хвару. Приблизно 12 000 років тому в деяких частинах світу виникла епоха неоліту, також відома як новий кам’яний вік, коли ми поступово переходили від способу життя мисливців-збирачів до землеробства та приручення тварин, що призвело до більш постійних поселень громад.

Численні археологічні знахідки, останки скелетів, артефакти , комп’ютерне моделювання генетичних моделей і багато інших джерел, таких як 7200-річний хорватський сир, сприяють нашим знанням про людину неоліту.

Але острівні поселення періоду неоліту зустрічаються не так часто. Отже, це захоплюючі знахідки для археологів, які показують, як наші предки могли адаптуватися до різних середовищ і будувати дороги між ними.