Через те що в країні йде війна, з’явилась додаткова підстава для зупинки транспортного засобу на блокпостах з метою перевірки. Так і має бути під час війни, але поліцейські почали користуватися даною ситуацією і вишукувати під час зупинки авто порушення ПДР, які не мають нічого спільного з воєнним станом і безпекою країни, і таким чином виконувати план по виписаним постановам за порушення ПДР.

Про це інформує Дорожній адвокат.

Водіям розповідають, що зупинити автомобіль та вимагати пред’явити документи, а також оформлювати порушення правил дорожнього руху, повинні лише на підставах та в порядку, передбачених Законом.

В даний момент в Україні існує дві законні підстави для зупинки транспортного засобу:

1. На підставі статті 35 Закону «Про національну поліцію» – при наявності порушень ПДР;

2. На блокпосту відповідно до постанов КМУ від 29.12.2021 №1455 та 29.12.2021 №1456 – без наявності порушень ПДР.

Зупинка автомобіля на підставі статті 35 Закону «Про національну поліцію»

Вимога патрульними зупинки автомобіля та вимога пред’явити документи може відбуватися на підставах, передбачених ст. 35 Закону «Про національну поліцію».

У ст. 35 Закону наведено повний перелік підстав зупинки, зокрема основною підставою для зупинки є наявність порушення ПДР.

Тобто, в пункті 2.4 ПДР під час зупинки на підставі ст. 35 Закону водій має пред’явити посвідчення водія, реєстраційний документ на транспортний засіб, страховий поліс та протокол перевірки технічного огляду (для тих категорій транспортних засобів, кому це потрібно). Зупинка здійснюється з метою виявлення та фіксації порушень ПДР.

Потім, здійснюється розгляд справи і винесення відносно водія постанови про притягнення до адміністративної відповідальності за порушення ПДР (за підтвердженням факту порушень ПДР).

Зупинка автомобіля на блокпосту

Відповідно до Порядку встановлення особливого режиму в`їзду і виїзду, обмеження свободи пересування громадян, а також руху транспортних засобів, затвердженого Постановою КМУ №1455 від 29.12.2021, «блокпост – посилений контрольно-пропускний пункт, який за рішенням військового командування тимчасово встановлюється на в`їзді чи виїзді з території, на якому облаштовуються місця для перевірки осіб, транспортних засобів, багажу та вантажів, …».

Згідно з пунктом 10 Порядку перевірки документів у осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, під час забезпечення заходів правового режиму воєнного стану, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2021 №1456 «уповноважена особа має право зупиняти транспортні засоби в разі, зокрема, проїзду транспортних засобів через блокпости та контрольні пункти в`їзду-виїзду»

В пункті 20 Порядку №1455 прописано наступне – «заходи з контролю в`їзду/виїзду на блокпостах включають: перевірку документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи; перевірку документів, необхідних для здійснення перевезення вантажу (документів на транспортний засіб, документів на вантаж, дорожнього листа тощо); проведення огляду транспортного засобу …».

Так має право інспектор під час зупинки на блокпосту шукати порушення ПДР? Ні. Дана зупинка передбачає лише перевірку особи водія, а не пошук порушень ПДР та виписування постанов. Таким чином такі дії поліцейських не відповідають закону.