Науковці вважають, що перший відомий у світі поцілунок стався 4500 років тому на Близькому сході. Про це свідчать дослідження стародавніх текстів, які вдалось розшифрувати вченим.

Про це розповідає Daily Mail, передає ChesnoNews.

Експерт з давньої Месопотамії з Копенгагенського університету, доктор Троельс Панк Арболл і біологиня з Оксфордського університету, докторка Софі Лунд Расмуссен опублікували нове дослідження, в якому йдеться про те, що перші відомі поцілунки могли виникнути у Месопотамії – на території сучасних Іраку та Сирії. Їм вдалось розшифрувати тексти на глиняних табличках, написаних давньою шумерською мовою.

Поцілунки були описані в стародавніх месопотамських текстах, починаючи з 2500 року до н.е. Проте науковці наголошують, що ймовірно люди з інших регіонів також могли цілуватися.

В одному із текстів йшлось, що поцілунками насолоджувалися після статевого акту. В іншому – описується, як заміжня жінка ледь не була збита з пантелику поцілунком іншого чоловіка.

Науковці наголошують, що цілуються також бонобо, щоб визначити, наскільки здоровим є партнер. Це вони визначають тим, чи не має він неприємного запаху з рота.

“Поцілунки – це те, що ми сприймаємо як належне, і здається, що вони завжди були поруч, але вони повинні були десь початися, і ми вважаємо, що вони старші, ніж вважалося раніше. Докази наших найближчих родичів, бонобо та шимпанзе, свідчать про те, що ми робимо це, щоб створити відчуття близькості та зв’язку у наших стосунках. Але це також може допомогти нам оцінити потенційного партнера, адже неприємний запах з рота свідчить про те, що з ним щось не так, і він може бути нездоровим”, – каже докторка Софі Лунд Расмуссен.

Вчені також переконані, що поцілунки практикували жерці і це було поширено у родинному колі.

Дослідники також стверджують, що поцілунки могли мати довготривалий вплив на передачу таких вірусів, як вірус простого герпесу 1 (HSV-1), що викликає застуду.

Хвороба, відома під назвою “бушану” у стародавніх медичних текстах з Месопотамії, може бути пов’язана з вірусом застуди.

Раніше вчені припускали, що найдавніші свідчення людського поцілунку в губи походять з Південної Азії 3500 років тому.