Військово-повітряні сили США високо оцінили здатність українських льотчиків опанувати західні винищувачі F-16 і вважають, що навчальна програма для них може становити чотири місяці. Про це йдеться у внутрішньому документі ВПС США.

Про це пише Yahoo News, передає ChesnoNews.

Документ, який США передали союзникам у НАТО, що мають на озброєнні F-16, містить детальну оцінку двох українських льотчиків, які проходили перевірку на авіабазі в штаті Аризона.

Один із українських льотчиків мав досвід керування МіГ-29, інший – Су-27. Обоє не мали попереднього досвіду роботи з F-16 і були перевірені на тренажері, де провели дев’ять занять по понад 11 годин. Їх оцінили чотири досвідчені інструктори ВПС США, кожен із яких мав тисячі годин нальоту на F-16.

Згідно з оцінкою, українські льотчики змогли виконати низку «відносно технічних» маневрів у змодельованих умовах, зокрема посадку літака після зупинки двигуна внаслідок пожежі.

Обоє льотчиків також змогли виконати імітацію атаки на основі параметрів, переданих їм під час польоту на симуляторі.

Основною проблемою навчання інструктори США вважають те, що українські льотчики не призвичаїлись до авіоніки, тобто електронних систем F-16, які відображали інформацію англійською мовою. Також вони вказали на загальний мовний бар’єр, хоч і відзначили, що обоє льотчиків значно покращили знання англійської за два тижні. Також серед слабких сторін вказано слабкі знання в галузі тактичних побудов країн НАТО.

Попри це, звіт ВПС США висновує, що з огляду на нинішній рівень навичок, продемонстрований льотчиками ВПС України, чотири місяці є реалістичним терміном навчання.