Кожен заклад освіти Черкащини має стати повноцінним осередком безпеки. Це першочерговий пріоритет освітньої галузі.

На цьому під час брифінгу в медіацентрі ОВА наголосив заступник очільника області Олександр Шамрай.

Він нагадав, що в мирний час на балансі закладів освіти перебувало лише 44 протирадіаційні укриття. “Улітку минулого року ми обрали курс на очне навчання, – додав Олександр Шамрай. – І вже до першого вересня забезпечили укриттями близько 60% закладів освіти Черкащини, починаючи від садочка і завершуючи закладом вищої освіти. Робота з облаштування укриттів не припиняється. Це питання на постійному контролі в начальника ОВА”.

На зараз в області укриття мають 82% закладів освіти. Зокрема, укриттями забезпечено:

  • 89% шкіл;
  • 80% дитячих садочків;
  • 100% профтехів;
  • усі 28 закладів вищої та фахової передвищої освіти, крім одного коледжу.

“Зараз ми активно працюємо над вирішенням питання щодо ремонтів укриттів. – зауважив заступник голови ОДА. – Маємо технічну можливість облаштувати 119 нових захисних споруд на базі існуючих шкільних підвальних приміщень. Крім цього, налагоджуємо комунікацію із благодійними фондами та організаціями. Зокрема, за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні заплановано відновити укриття у 8 школах. Це, насамперед, заклади на Уманщині та Канівщині, які зазнали пошкоджень внаслідок російських атак”.

Крім того, для області спрямовано субвенцію з державного бюджету на облаштування безпечних умов у закладах загальної середньої освіти в сумі понад 40 млн грн. “Кошти на будівництво та реконструкцію укриттів спрямуємо до 7 шкіл регіону, – зазначив Олександр Шамрай. – Продовжуємо працювати, аби першого вересня наші діти повернулися до очного навчання у школах”.