Прототип нового приладу на радіотелескопі Грін-Бенк зміг показати в неймовірних деталях один із відомих кратерів Місяця. Вчені створили прототип нової системи радіолокації, яку встановили на радіотелескопі Грін-Бенк, який знаходиться в США. Цей радар-прототип зміг сфотографувати кратер Тихо, який знаходиться в південній півкулі Місяця і має діаметр 85 км, з 5-метровою роздільною здатністю, завдяки чому вчені отримали неймовірно деталізоване зображення дна кратера.

Про це пише ScienceAlert, передає ChesnoNews.

Наразі вчені можуть отримати чудові зображення Місяця за допомогою орбітальних апаратів, а також наземних телескопів. Але надзвичайно складно отримати зображення поверхні Місяця із Землі крупним планом, враховуючи величезну відстань до супутника, що становить приблизно 385 тисяч кілометрів. Чим більше вчені намагаються збільшити поверхню Місяця, тим більше ці зображення стають розмитими та нечіткими. Це стосується саме наземних телескопів, і вчені тривалий час намагалися вирішити цю проблему, щоб не покладатися на зображення орбітальних апаратів, що обертаються довкола Місяця.

Щоб отримати зображення поверхні нашого супутника із Землі з дуже високою роздільною здатністю, вчені з Національної радіоастрономічної обсерваторії США створили прототип нового радару, який встановили на одному з найпотужніших у світі радіотелескопів — Грін-Бенк. Вчені вважають, що повноцінний прилад стане найпотужнішою планетарною системою радіолокації нового покоління, яку можна буде використовувати для вивчення планет, супутників і астероїдів в межах Сонячної системи.

Прототип радара складається з передавача, який відправляє сигнал на поверхню Місяця, а відбитий сигнал отримують 10 25-метрових антен іншого радіотелескопа під назвою VLBA, який також знаходиться у США. Найцікавіше, що потужність цього передавача складає всього 700 Вт, а це менше, ніж навіть у мікрохвильовій печі.

Завдяки прототипу нового приладу вчені отримали неймовірно деталізоване зображення з 5-метровою роздільною здатністю одного з найвідоміших місячних кратерів – кратера Тихо. Він розташований у південній півкулі видимого боку Місяця та має діаметр приблизно 85 км.

За словами Патріка Тейлора з Національної радіоастрономічної обсерваторії США, найдивовижнішим є те, що вченим вдалося отримати приголомшливе зображення поверхні Місяця використовуючи менше енергії, ніж звичайні побутові прилади.

Тейлор каже, що нові знімки Місяця були отримані з найвищою роздільною здатністю, ніж будь-коли в історії проведення спостережень із Землі. Завдяки зображенням вчені змогли побачити всі особливості дна кратера Тихо, а це означає, що геологію місяця завдяки новому приладу можна дослідити з нашої планети. Окрім зображення кратера, вчені також отримали знімки місця посадки астронавтів місії «Аполлон-15» з разючою роздільною здатністю 1,25 метра.