Прокуратура раніше повідомляла про набрання законної сили рішенням господарського суду Черкаської області, яким за позовом прокурора визнано протиправними накази органів Держгеокадастру та відповідні договори оренди особливо цінних земель історико-культурного призначення на Звенигородщині, де у подальшому тривалий час здійснювалась активна сільськогосподарська діяльність фермерським господарством.

Про це інформує пресслужба Черкаської обласної прокуратури, передає ChesnoNews.

На оспорених землях площею майже 113 га, вартість яких сягає 600 млн грн, розташований об’єкт культурної спадщини – пам’ятка археології – поселення трипільської культури «Глибочок», яка за даними державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура» є одним з найраніше відкритих трипільських поселень в Україні та належить до числа найбільших за площами у тогочасному світі.

За висновком уповноваженого органу охорони культурної спадщини сільськогосподарський обробіток цих земель руйнує археологічний шар пам’ятки, що призводить до втрати її наукової цінності.

На захист інтересів держави у сфері охорони культурної спадщини до суду звернувся прокурор та довів незаконність використання особливо цінних земель для сільськогосподарського обробітку.

Наразі виконання вказаного вище судового рішення про задоволення позову забезпечено, речове право оренди земельних ділянок історико-культурного призначення припинено.