Липень 2023 розпочався з впевнених стартових позицій. За дві доби середньодобові температури «злетіли» на 4-6º, сягнувши позначок 23-25º, а стовпчики термометрів вдень впевнено утримувалися на високих 31-32 градусах.

Про погоду на Черкащині розповів начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань, передає ChesnoNews.

Поточний тиждень на Черкащині відзначиться спекотною та душною погодою з температурним фоном на 3-6º вище за кліматичну норму. Температура вночі 17-22º, вдень 27-32º.

При цьому, через сильне нерівномірне прогрівання земної поверхні, в небі, час від часу виникатимуть провісники мозаїчних швидкоплинних дощів та внутрішньо масових гроз – потужні купчасто дощові хмари.

В умовах активного сонця, атмосфера продовжить розжарюватися, а повітря, в очікуванні локальних освіжаючих злив та гроз, буде парити. Типова липнева погода, що сприятиме подальшому зростанню показника пожежної небезпеки, який у південній частині області наразі найвищий по Україні 6000-11000 та накопиченню шкідливих домішок в атмосфері.

За модельними розрахунками, у п’ятницю до погодної нестабільності приєднається добре насичений вологою циклон з півдня, що значно активізує грозову діяльність.