Ілон Маск запустив нову компанію зі штучного інтелекту (ШІ) під назвою xAI. Він зазначив, що новий ШІ буде “розуміти справжню природу Всесвіту”.

xAI ще рано, але Маск вже зробив кілька великих наймів. Головним виконавчим директором компанії став Ілля Суцкевер, колишній директор з досліджень в OpenAI. Серед інших ключових співробітників – Ігор Бабушкін та Мануель Кройсс, які працювали над проєктом Google DeepMind.

Команда xAI оголосила про захід 14 липня, де вони проведуть дискусію в Twitter Spaces, щоб поспілкуватися зі своєю аудиторією. Ця інтерактивна сесія дозволить слухачам безпосередньо поспілкуватися з командою.

Як зазначено на сайті компанії, вона працює як окремий проєкт від всеосяжної корпорації Ілона Маска X Corp. Проте вона тісно співпрацює з “X (Twitter), Tesla та іншими афілійованими компаніями”.

З іншого боку, Маск був активним критиком потенційних небезпек штучного інтелекту, і він попереджав, що ШІ може становити екзистенційну загрозу для людства. Однак він також вірить, що ШІ може принести багато користі, і він прагне розвивати безпечний і корисний ШІ.

Зосередженість xAI на прозорості та підзвітності є ключовою частиною бачення Маска щодо безпечного ШІ. Компанія планує розробляти ШІ-системи, які пояснюватимуть свої рішення людям і нестимуть відповідальність за свої дії.

Ілон Маск також є одним із трьох співзасновників OpenAI. Однак він більше не пов’язаний з компанією. Раніше він заявляв: “Я придумав назву, і я є причиною того, що OpenAI існує”. Маск стверджував, що некомерційний стартап не досяг би того рівня, на якому він знаходиться сьогодні, без його інструментальної ролі.

У xAI також заявили, що активно шукають нових співробітників. “Ми активно набираємо досвідчених інженерів і дослідників, щоб приєднатися до нашої команди в якості членів нашого технічного персоналу в районі затоки”, – йдеться на сайті компанії.