Від початку повномасштабного вторгнення лише 21 фармацевтична компанія, серед яких такі світові гіганти як американські Bristol Myers Squibb та Eli Lilly, японська компанія Takeda, швейцарська Sandoz, заявили про вихід або призупинення діяльності в Росії. Водночас 139 іноземних компаній продовжують працювати на російському ринку, отримавши минулого року щонайменше $14,3 млрд доходу. Загальна сума податків, сплачених Росії лише п’ятьма іноземними фармкомпаніями (Stada, Servier, KRKA, Берлін-Хемі/Menarini Group, Гедеон-Ріхтер), склала минулого року понад $211 млн.

Про це йдеться у новому моніторингу KSE Institute у рамках проєкту «Самосанкції» про вплив виходу іноземного бізнесу на економіку РФ.

Експерти KSE Institute зазначають, в Росії на цей час працюють п’ять світових фармацевтичних компаній, які не пішли звідти після початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України.

Кожна із них за минулий рік сплатила до російського бюджету десятки мільйонів доларів США, зокрема, це компанія Stada (Німеччина), сума податків за 2022 рік – $53,6 млн, компанія Servier (Франція) – $46,2 млн, KRKA (Словенія) – $42 млн, Берлін-Хемі (Німеччина)/Menarini Group (Італія) – $36,9 млн, Гедеон-Ріхтер (Угорщина) – $32,6 млн.

Таким чином, загальна сума податків, сплачених Росії лише цими п’ятьма іноземними фармкомпаніями, склала минулого року понад $211 млн.

На фармацевтичну продукцію зараз припадає близько третини всього експорту Швейцарії до Росії. З моменту повномасштабного вторгнення РФ в Україну він зріс приблизно на 40% до двох мільярдів франків. У Швейцарії зареєстровано багато великих фармацевтичних компаній, зокрема Novartis і Roche.

Загалом станом на сьогодні 255 (7,7% від загального числа записів в базі або 17,5% від компаній, які отримували дохід в Росії в 2022 році) міжнародних компанії повністю припинили діяльність у Росії. Також, 1194 (35,8% від загального числа) іноземних бізнесів згорнули операції та заявили про намір покинути країну.

Крім того, 1367 (41% від загального числа) компанії з тих, що потрапили до моніторингу KSE Institute, поки що не збираються покидати російський ринок, працюючи без будь-яких змін. Ще 517 (15,5% від загального числа) іноземних компаній призупинили нові інвестиції в Росію та продовжують вичікувати.

Згідно з даними моніторингу, 255 міжнародних компаній, що повністю залишили ринок Росії, забезпечували щонайменше 417,5 тис. робочих місць, їхній річний дохід складав $62,2 млрд, капітал оцінювався у $28,6 млрд, тоді як вартість активів цих компаній сягала $52,4 млрд.

Міжнародні компанії, які оголосили про повний вихід з Росії, мали 290,9 тис чоловік персоналу, $55,3 млрд річного доходу, $23,3 млрд капіталу та $25,1 млрд активів. Іноземні бізнеси, що призупинили свою діяльність на російському ринку, мали 99,2 тис. осіб персоналу, річний дохід у розмірі $28,6 млрд, $36,2 млрд капіталу і $96,8 млрд активів.