Програмісти висувають не надто високі вимоги до процесора та графічної складової ноутбука. Під час написання програмних кодів набагато важливіші характеристики екрана та пам’яті. Велика кількість оперативки потрібна, щоб одночасно запускати багато процесів. В режимі багатозадачності ноут для програмування повинен зберігати непохитну стабільність.

Можна знайти модель з відповідними характеристиками на первинному і на вторинному ринку. Щоб зрозуміти, який варіант кращий, потрібно проаналізувати переваги та недоліки обох.

Гарантія

В профільних магазинах вживаної техніки пропонують лише короткострокову гарантію. Строк її дії в середньому варіюється від 1 місяця до 6. Цього достатньо, щоб зрозуміти, як ноутбук поводить себе під час експлуатації та чи має очевидні недоліки. Якщо купувати через платформу онлайн-оголошень, на гарантійне обслуговування можна не розраховувати.

Нові ноутбуки — завжди з гарантією від 1 до 3 років залежно від бренду та серії. Тобто їх можна безплатно ремонтувати та обслуговувати у разі виявлення збоїв чи несправностей, не спровокованих користувачем.

Ціна

За цим параметром однозначно перемагають ноутбуки, які вже були в використанні. Вони можуть коштувати вдвічі або навіть втричі дешевше, ніж нові моделі. Ціна формується з огляду на такі характеристики:

  1. стан батареї,
  2. наявність механічних пошкоджень,
  3. актуальність апаратного забезпечення,
  4. рік випуску та час в експлуатації.

Автономність

Оскільки за час експлуатації місткість акумулятора закономірно зменшується, девайс з рук не може конкурувати з новеньким за часом автономної роботи. Замість середніх 6-7 годин, він, у кращому випадку, тримається близько 4-5, а якщо старенький — лише 1-2.

Для програміста це суттєвий недолік, адже кодити часто доводиться за межами дому чи офісу — в місцях де немає можливості поставити лептоп на зарядку. Можна, звісно, використовувати повербанк, але сумісний з ним роз’єм є далеко не в кожного портативного ПК.

Безпека

Купівля нової техніки у перевіреному магазині не тягне за собою ризиків:

  • оплату можна здійснити після отримання (за умови замовлення онлайн);
  • є щонайменше 14 днів на повернення та обмін;
  • переконатися в оригінальності дозволяє цілісне паковання;
  • в комплектації — вся необхідна документація.

На вторинному ринку легко натрапити на шахраїв, які продають несправні ПК під виглядом робочих або використовують інші хитрі схеми обману.

Зовнішній вигляд

Мало хто користується ноутбуком настільки обережно, що на його корпусі не залишається жодних слідів експлуатації. Дрібні подряпини та потертості на клавішах з’являються неминуче. Хоч цей недолік і некритичний, він все ж може зіпсувати загальне враження про б/в пристрій.

Нові ноути — без жодних механічних пошкоджень та інших помітних недоліків. На «палубі» та кришці навіть немає слідів від дотиків.

Щоб бути впевненим, що робочий лептоп не підведе під час виконання важливої задачі, краще взяти новий. За обмеженого бюджету можна розглядати й вживані варіанти, але тільки від продавців з гарним рейтингом та відгуками.