Інновація харківських виробників пройшла сертифікацію – тепер в Україні можуть виробляти машини для підготовки ґрунту до розмінування. Машина розмінування здатна знешкоджувати протипіхотні та виявляти протитанкові міни.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України, передає ChesnoNews.

Компанії-виробнику надали сертифікат відповідності та декларацію про відповідність. Це дає змогу розробникам налагодити виробництво машин і використовувати їх для розмінування територій.

У Мінекономіки зазначають, що перевагами української техніки є простота конструкції, невисока вартість виробництва, обслуговування та ремонту. Щомісяця виробники можуть виготовляти дві такі машини.

“Ми зацікавлені в тому, щоб не імпортувати обладнання, а купувати своє. Тому, безумовно, ми підтримуємо ефективні українські розробки. Ключове завдання сьогодні – масштабувати виробництво вітчизняних виробників”, – зазначила Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Вона додала, що машини будуть корисними для ДСНС, Державної спеціальної служби транспорту та приватних операторів, які беруть участь у розмінуванні.

Наразі в Україні працює 20 машин і близько 3000 фахівців із розмінування. Однак цієї потужності недостатньо для очищення всієї території країни від вибухових пристроїв.